Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed ve Rusya ile müttefik olan İran, İslam coğrafyasında dışlanıyor

Birleşik Arap Emirlikleri, İran'ın Abu Dabi Büyükelçisi Muhammed Rıza Feyyaz'ı çağırarak protesto notası verdi.



Ürdün, Kuveyt ve Fas merkezli İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.

Ürdün Enformasyon Bakanı ve hükümet sözcüsü Muhammed el-Mumeni, yaptığı basın açıklamasında, "Ürdün, Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini şiddetle kınıyor. Bunu uluslararası hukukun ve diplomatik misyonların korunması ve saygı gösterilmesine ilişkin Cenevre anlaşmasının ihlalidir" dedi.

Ürdün'ün Suudi Arabistan'la dayanışma içinde olduğu ve terör ile radikalizmle mücadele konusunda yanında olduğunu yineleyen Mumeni, "Kardeş Suudi Arabistan'ın hüküm giyen vatandaşları hakkında verilen yargı kararını uygulamasının ardından İran'ın gerilimi tırmandırması, müdahalesi ve kamuoyunu doldurmasını kınıyoruz" diye konuştu.

Mumeni, Cenevre anlaşması ve uluslararası hukuk doğrultusunda diplomatik misyonlara saygı gösterilmesi ve korunması gerektiğini ifade etti.

BAE'den Ä°ran'a nota

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansının haberine göre, BAE Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Abu Dabi Büyükelçisi Muhammed Rıza Feyyaz'ı çağırarak, Şii din adamı Nemr'in idam edilmesi konusunda ülkesinden yapılan açıklamalar nedeniyle protesto notası verdi.

Kuveyt

Kuveyt de Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, olayın sorumluluğunun İranlı yetkililere ait olduğunu kaydedilerek, bunun diplomatik ilişkiler hakkında hazırlanan Viyana Sözleşmesi'nin açık bir ihlali olduğu belirtildi.

Açıklamada, İranlı yetkililer, ülkelerin egemenliğine saygı gösteren ve diplomasi görevlilerinin güvenliğini sağlayan uluslararası yasa ve normlara uygun davranmaya çağrıldı.

ISESCO

Öte yandan Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.

ISESCO tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, söz konusu olayın suç olduğu, uluslararası yasalar ile diplomatik norm ve sözleşmelerin ihlal edildiğine işaret edilerek, "Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının aşırılık yanlısı kişiler tarafından İranlı güvenlik güçlerinin önünde ateşe verilmesini kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İranlı makamlardan uluslararası anlaşmalara, İslam İşbirliği Teşkilatı ve ISESCO'nun sözleşmelerine saygı göstermesi, diplomasi görevlilerini koruması istendi.

Suudi Arabistan yönetimi, dün sabah, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığından ise idamlara tepki gösterilerek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapmış, dün akşam saatlerinde de Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.