Sosyal Medya

Siyaset

ABD Türkiye'nin IŞİD'le petrol ilişkisini reddetti

ABD, Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi üzerine ortaya attığı 'Türkiye ile IŞİD petrol ticareti yapıyor' suçlamasını reddetti.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal eden savaÅŸ uçağının düşürülmesi üzerine ortaya attığı "Türkiye ile IŞİD petrol ticareti yapıyor" suçlamasının gerçeÄŸi yansıtmadığını söyledi.

Ãœst düzey ABD yetkilileri, "Rusya, içinde bir sürü bilginin yer aldığı, güzelce renklendirilmiÅŸ bir internet sitesi oluÅŸturmuÅŸ ama bizim deÄŸerlendirmemiz Türkiye ile IŞİD'in kontrol ettiÄŸi alanlar arasında büyük ölçüde petrol kaçakçılığı olmadığı yönünde. EÄŸer petrol ürünlerinin kaçakçılığından bahsetmek istiyorsanız, ÅŸu bir gerçek ki kaçakçılığın yükseldiÄŸinden ziyade azaldığına inanıyoruz ve bu bir ölçüde Türklerin çabalarıyla oldu" dedi.

Bir kamyonun 200-250 varil petrol taşıyabileceÄŸine iÅŸaret eden ABD'li yetkililer, Türkiye'ye günlük 20 bin varil petrolün taşınmasının ancak binden fazla kamyonla mümkün olabileceÄŸini belirtti. Bu kadar kamyonun sınırdan geçtiÄŸinin görülmediÄŸini ve ekonomik açıdan da bunun kazançlı olmayacağını vurgulayan yetkililer, "Binlerce kamyonun bu bölgeden geçebileceÄŸini gösteren deliller bulunmuyor. Bunlar IŞİD'ten sonra Ã–zgür Suriye Ordusu'nun, rejimin bulunduÄŸu birçok kontrol noktasından ve sonrasında sınırdan geçmeli. Her noktada ücret ödemek zorundasınız. Dolayısıyla bu tez ekonomik açından sorunlu. Bu nedenle Türkiye ile IŞİD arasında dikkate deÄŸer ölçüde kaçakçılığın olduÄŸu argümanında bir haklılık görmüyorum. Sınırda bir kaçakçılık var mıdır? Eminim vardır. Ancak bunlar küçük çaplı ve muhtemelen çeÅŸitli ürünler ve belki de Roma Ä°mparatorluÄŸu'ndan beri var olan kaçakçılıktır. Bu yüzden büyük miktarda petrol veya finansal açıdan büyük miktarda kazanç olduÄŸunu düşünmüyorum" deÄŸerlendirmeside bulundu.

"Türk hükümetinin kaçakçılık operasyonlarının ardında olduÄŸunu gösteren bir delil görmüyorum" ifadesini kullanan yetkililer, IŞİD'in kontrolündeki alanlarda bulunan petrolün büyük oranda Suriye rejimin kontrol ettiÄŸi bölgelere ve Irak içlerine gittiÄŸini belirtti.

Rusya'nın "Türkiye ile IŞİD petrol ticareti yapıyor" suçlamaları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından ortaya atılmıştı. Kremlin yönetiminin kontrolündeki medya organlarında yaygın biçimde yer verilen iddialar, uluslararası kamuoyunda inandırıcı bulunmamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.