Sosyal Medya

Kültür Sanat

Sultan Abdülmecid'in Hayatı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, vefatının 154. yılında Sultan Abdülmecid'in hayatını anlatan "Sultan Abdülmecid ve Dönemi 1823-1861" kitabını yayınladı.



Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür AÅž, vefatının 154. yılında Sultan Abdülmecid'in hayatını anlatan "Sultan Abdülmecid ve Dönemi 1823-1861" kitabını yayınladı.

 
 

Ä°STANBUL 

Ä°stanbul Büyük Åžehir Belediyesi Kültür AÅž, Sultan Abdülmecid'in hayatının anlatıldığı " Sultan Abdülmecid ve Dönemi 1823-1861" adlı kitabını Kültür dünyasına kazandırdı.

Kültür AÅž'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kitapta, Tanzimat'ın mimarlarından 31. Osmanlı PadiÅŸahı Sultan Abdülmecid'in hayatı ve dönemindeki geliÅŸmeler ele alındı.

Dr. Kemal Kahraman tarafından yayıma hazırlanan ve Abdülmecid'in kiÅŸiliÄŸinin yanı sıra, padiÅŸahlığı yıllarında hukuk, eÄŸitim, maliye, politika, idari teÅŸkilat, sanat, mimari ve edebiyat alanındaki geliÅŸmelere de ışık tutan kitap, baÅŸta Milli Saraylar'ın arÅŸivi olmak üzere birçok arÅŸivden temin edilen fotoÄŸraflarla desteklendi.

Kitapta, Abdülmecid'in kiÅŸilik özellikleri ve ilgi alanlarının yanı sıra hem kendisinin hem de annesi Bezm-i Alem'in yaptırdığı hayır eserlerine de yer verildi.

Özellikle Mekke ve Medine'ye büyük hizmetleri dokunan, camiler yaptıran, Kur'an okuyan, hatta en az 55 hat eseriyle geleneksel yapısını muhafaza eden padiÅŸahın, aynı zamanda Fransızca yayınları izleyen, diplomatlarla Fransızca konuÅŸan, piyano çalan, balolara katılan batılı bir kimliÄŸe de sahip olduÄŸu vurgulanan kitapta, politika ve idari teÅŸkilat bölümleri de yer aldı.

Kitapta, ilk dış borcun alındığı Kırım Savaşı'ndaki "Dost iÅŸgali", ilk modern darbe giriÅŸimi olarak Kuleli Vakası'nın suikast planları, yerel yönetimlerde Ankara, Edirne ve Bulgaristan'dan örnekler, Sultan Abdülmecid'in Hatt-ı Hümayunları gibi ilgi çekici konulara da deÄŸinildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.