Sosyal Medya

Sağlık

Kanser tedavisinde büyük gelişme

Uzmanlara göre kanserle hastanın güçlendirilen bağışıklık sisteminin mücadele etmesini sağlayan "immünoterapi"den, kemoterapi ve radyoterapi gibi mevcut tedavi yöntemlerine oranla daha yüz güldürücü sonuçlar alınmaya başlandı.



Türkiye Ä°mmün-Onkoloji DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, "immünoterapi"nin kemoterapiden daha etkili ve uygulamasının kolay olduÄŸunu, son derece sevindirici geliÅŸmeler içerdiÄŸini bildirdi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tülay AktaÅŸ Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı BaÅŸkanı Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de her yıl düzenlenen onkoloji toplantısında kanser tedavisindeki yeni çalışmaların deÄŸerlendirildiÄŸini belirtti.
Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin kanser tedavisinde yetersiz kalması üzerine bu yıl toplantıda onkologların daha çok "immünoterapi" üzerinde durduÄŸunu kaydeden Uslu, geleneksel yöntemlerin yan etkilerinin fazla olduÄŸunu, özellikle saç dökülmesi, bulantı, kusma, ağız yaraları, kabızlık gibi ÅŸikayetlere yol açtığını anımsattı.
Hastaların ve hekimlerin daha geliÅŸmiÅŸ tedavi yöntemleri aradığını ancak çalışmaların büyük araÅŸtırma ve bütçeler gerektirdiÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Uslu, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak son yıllarda hedefe yönelik ilaçların ve immünoterapinin önem kazandığını ifade etti. Ä°mmünoterapinin kanseri deÄŸil, hastanın vücudunu hedef aldığını, bağışıklık sistemini tümöre karşı uyardığını ve yok etmesini saÄŸladığını anlatan Uslu, "Çok sofistike, teknolojik, ayrıntılı ilaçlar gündeme geldi. Klinik araÅŸtırmalar yapıldı hastalar üzerinde. Özellikle ileri evrelerde kemoterapi, radyoterapi ve hedefleyici tedavilerden çok daha baÅŸarılı olabildiÄŸi kanıtlandı" diye konuÅŸtu.
Türkiye'deki ilk tedavi deri kanserinde
Ä°mmünoterapi ile tedavinin hastanın ömrünü uzattığını bildiren Prof. Dr. Uslu, yöntemin Türkiye'de de son 1 yıldır uygulandığını belirtti.
Türkiye'de kullanılan immünoterapi ilaçlarının "malign melonom" adı verilen ileri evre deri kanserine yönelik olduÄŸunu dile getiren Rüçhan Uslu, "AkciÄŸer kanserinde de yakın zamanda kullanılacak ve ikinci bir ilaç daha ülkemize gelecek. Malign melonom ve akciÄŸer kanserinde artık ruhsatlandırma aÅŸaması tamamlanıyor" ifadesini kullandı.
BaÅŸ, boyun kanserleri, beyin tümörleri, karaciÄŸer, böbrek, mesane ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik immünoterapi tedavisi için de ilaç ruhsat baÅŸvuruları yapıldığını belirten Prof. Dr. Uslu, "Bu konuda son derece olumlu, mutlu ve sevinçliyiz. Bu tedaviler kemoterapiden daha etkili, uygulaması kolay ve bizim için son derece sevindirici geliÅŸmeler içeriyor" dedi.

-Ömrü 10 yıl uzatabiliyor
Prof. Dr. Uslu, 1970'lerde ileri evre kanser hastanın 3-6 ay yaÅŸayabildiÄŸini, cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi ile bu sürenin 2 yıla çıktığını, hedefleyici tedaviler ile ömrün 3-4 sene uzayabildiÄŸini, son olarak da immünoterapi ile hastaların 5-10 yıl fazla yaÅŸayabileceÄŸini bildirdi.
Bir ilacın ruhsat alabilmesi için uzun süreli klinik çalışmalar gerektiÄŸini belirten Rüçhan Uslu, Ege Üniversitesi'nde 400 kanser hastasının katılımıyla 110 klinik çalışma yaptıklarını, son olarak immünoterapi konusunda 10'a yakın immünoterapi konulu klinik çalışma sürdürdüklerini söyledi.
Klinik çalışmaların 3-4 yıl sürdüÄŸünü, henüz kesin sonuca ulaÅŸmadıklarını dile getiren Uslu, "Yan etkilerin olmadığını ya da tolere edilebilir düzeyde olduÄŸunu görüyoruz. Beklentilerimiz yüksek, kesin sonuç verebilmek önemli" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Prof. Dr. Uslu, immünoterapi ilaçlarının damar yoluyla belirli aralıklarla yapıldığını da sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.