Sosyal Medya

Çocuk

Çocukları bekleyen sinsi teklike!

Aşırı kusma, ishal ve halsizlikle ortaya çıkan ve sıvı kaybetmeye bağlı olarak bebek ölümlerine kadar önemli sonuçlara neden olabilen rota virüsüne karşı çocuklara aşı yaptırılması önerildi.



Prof. Dr. Metin Kılınç, yaptığı açıklamada, bir anda kusma, ishal ve halsizlikle ortaya çıkan rota virüsünün özellikle ÅŸu günlerde birçok çocuÄŸu tehdit, ailelerini de tedirgin ettiÄŸini söyledi. Bu hastalıkta çocuÄŸun sürekli kustuÄŸunu, ortalama yarım saatte bir de dışkılama görüldüÄŸünü dile getiren Kılınç, kusma ve ishal sıklığı nedeniyle ailelerin korku yaÅŸadığını vurguladı.

Rota virüsüne karşı ciddi bir ilaç tedavisinin olmadığını aktaran Kılınç, hastalığın ölümcül tehlikesi olmasa bile ishal ve kusma sırasında ciddi sıvı kaybı yaÅŸanabileceÄŸini, bunun da ölümlere varan sorunlara neden olabileceÄŸini ifade etti, Hastalığa yakalanan çocuklar için ailelerin ishal diyeti uygulamasının faydalı olacağına iÅŸaret eden Kılınç, "Bu hastalığa yakalananların bol sıvı tüketmesi, kaynamış patates, pirinç lapası, meyve suyu, muhallebi gibi gıdaları sıklıkla alması saÄŸlanmalı. Yaklaşık bir hafta ishal ve kusma sıkıntılarının sürmesine neden olan rota virüsü yüzünden çocukların çok yorgun ve bitkin olduÄŸu da gözleniyor" dedi.

Aşı takvimine dahil edilmesi için bakanlık çalışma yapıyor

Rota virüsüne karşı aşı yaptırmanın önemli olduÄŸuna dikkati çeken Kılınç, ÅŸunları kaydetti: "Aşı takviminde yer almayan rota virüsü aşısı, maliyeti ve bilgisizlik nedeniyle ebeveynler tarafından tercih edilmeyebiliyor. Oysaki bu aşıyı saÄŸlık açısından tavsiye ediyoruz. Bu hastalığa karşı alınacak en önemli tedbir 2, 4 ve 6. aylarda aşı yaptırmak. Özellikle bu yaÅŸ aralığında çocuÄŸu olan ailelerin aşı yaptırmasında fayda var. Rota virüsü aşısının takvime dahil edilmesi için bakanlık tarafından da çalışma yapılıyor. Biraz maliyetli olan bu aşının da yakında takvime girmesini bekliyoruz." Türkiye'deki aşı takviminin oldukça kapsamlı olduÄŸunu vurgulayan Kılınç, "Rota virüsü, takvimde olmayan 1-2 aşıdan birisi. Rota virüsü aşısı takvime girdiÄŸinde çok isabetli bir adım atılmış olacak" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.