Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Çocuğun izlediği her kareye dahi dikkat!

Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Balkanlıoğlu, anne babaların, çocuklarının beynine alacağı en ufak görüntü karesine dahi dikkat etmeleri gerektiğini söyledi



Eskiden televizyon başından kalkmayan çocukların yerini ÅŸimdi ise elinden tablet ve telefonları düÅŸürmeyen çocuklar aldı. Özellikle 3-6 yaÅŸ grubundaki çocuklar için televizyon, tablet ve telefonlar bakıcılık vazifesini üstleniyor

Türkiye YeÅŸilay Cemiyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. M. Ä°hsan Karaman, ülke geleceÄŸinin çocuklara emanet olduÄŸu bilinci ile, çocukların yaÅŸam kalitelerinin göz ardı edilmemesi gerektiÄŸini ifade etti.

Prof. Karaman, anne babaların çocukları ile kaliteli vakit geçirmemesinin zararlı sonuçlara yol açtığını vurgulayarak sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam etti:

“Çok küçük yaÅŸtaki çocukların saatlerce tablet ve telefonlarla vakit geçirdiÄŸini görüyoruz. Her yaÅŸtan izleyici kitlesine sahip televizyon da aynı ÅŸekilde çocuklarımız için tehlike oluÅŸturuyor. Saatlerce çocuÄŸun televizyon başında durması, bilinçsizce kanalları dolaÅŸması, mili, manevi ve evrensel deÄŸerleri yok sayabilecek yayınlara maruz kalması çocuklarımızın geleceÄŸi açısından üzerinde durulması gereken önemli bir meseledir.

Annesiyle ya da babasıyla oyun oynayarak iletiÅŸim kuracağı yaÅŸta, çocukların ekrana baÄŸlı kalarak bu iletiÅŸimden mahrum kalması iki önemli sonuç doÄŸuruyor. Bunlardan ilki o yaÅŸta ‘ekran ve teknoloji bağımlılığı' dediÄŸimiz bağımlılığa sahip olmaları.

Ä°kincisi ise aile içi iletiÅŸim baÄŸlarının oluÅŸamaması sonucu bu çocukların ileride pek çok bağımlılıkların pençesine düÅŸme adayı kiÅŸilere dönüÅŸmesi”.

Lüks hayat tuzakları

Sosyologlar, televizyon programlarında özendirilen gösteriÅŸli hayatların gerçek hayatta çocukları pek çok bağımlılığın pençesine düÅŸürmek için tuzak olarak kullanıldığını ifade ediyor.

Özellikle genç yaÅŸtaki bireylerin kendilerine rol model belirledikleri karakterleri özümsedikleri ve hatta gerçek hayatta onlar gibi davranmaya çalıştıkları, onların sahip olduÄŸu yaÅŸamlara sahip olmayı arzu ettikleri gözlemleniyor. Bunu fırsat bilen pek çok zehir tacirinin, gençleri ‘yaratılmış' lüks algısı ile ele geçirdiÄŸi pek çok bağımlı dosyasında yer alıyor.

Genç, bağımlı hale geldiÄŸinde ise madden ve bedenen sefaletin içinde, mücadele edemeyecek durumda oluyor.

Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali BalkanlıoÄŸlu çocuklarının midesine alacağı en ufak bir yiyecek kırıntısına bile dikkat eden anne babaların çocuklarının beynine alacağı en ufak görüntü karesine dahi dikkat etmeleri gerektiÄŸini ifade ederek, ebeveynleri uyarıyor: “Zira yiyecek zehirlenmesinin bir ÅŸekilde tedavisi mümkünken, beyin zehirlenmesinin tedavisi o kadar kolay olmuyor, etkileri yıllarca sürebiliyor.”

on5yirmi5.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.