Sosyal Medya

Makale

CHP ve Ä°HLÂ’ler bir kere daha...

CHP Ä°mam Hatip’i ne yapacak?” baÅŸlıklı yazım 23 nisan 2015 tarihini taşıyordu. O tarihten bu yana CHP’nin Ä°mam Hatipleri ne yapacağına dair tartışma seçim meydanlarında devam ediyor.

CHP lideri, Ä°mam Hatiplere yönelik bir kötü niyetleri olmadığını iddia ederken, özellikle CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, CHP beyannamesine yansıyan 13 yıllık zorunlu eÄŸitimin ilk - orta okul kısmına tekabül eden 8 yıllık bölümünün kesintisiz olmasından yola çıkarak, bunun 28 Åžubat formülü olduÄŸunu, dolayısıyla Ä°mam Hatiplere yönelik bir kumpası iÅŸaretlediÄŸini meydanlara taşıyor.

Sayın CumhurbaÅŸkanı doÄŸru bir tespitte bulunuyor. 8 yıllık kesintisiz eÄŸitim, Ä°HL’lerin orta kısmını kapatmak ve tıpkı 28 Åžubat’ta olduÄŸu gibi, Ä°HL’leri “Liseden ibaret” hale getirmek demektir.

Ä°HL’ler için orta kısmın ne kadar hayati önem taşıdığını belki KılıçdaroÄŸlu bilmiyor olabilir, ama o planı CHP beyannamesine koyanlar herhalde çok stratejik bir iÅŸ yaptıklarının farkındadırlar.

Aslında CHP’nin Ä°HL’lere iliÅŸkin 28 Åžubat mantığıyla düzenlenmiÅŸ imha hesabının asıl yansıdığı belge, CHP programıdır.

23 nisan tarihli “CHP Ä°mam Hatip’i ne yapacak?” baÅŸlıklı yazımda asıl o belgedeki ifadeleri naklettim ama görüyorum ki, tartışmada henüz o belgeye gelinmedi.

CHP programında geçen ifadeyi bir kere daha okuyalım:

“Ä°mam-Hatip  eÄŸitimi,  din  görevlisi  sayısına  duyulmakta olan ihtiyaç çerçevesinde düzenlenecektir.” (s. 300)

Bu ifade tam da 28 Åžubat’ın Ä°HL’lere yönelik operasyonlarına birebir tekabül eden mahiyet taşıyor. Ki 28 Åžubat bana göre ‘Türkiye’de Ä°slam çok oldu’dan yola çıkıp geliÅŸtirilen bir ‘Ä°slam’ı Azaltma Operasyonu’ olarak özellikle Ä°mam Hatipleri biçme amacına yönelikti. “EÄŸitim’de Ä°slam’ı azaltma operasyonu”nun uygulama alanlarından birisi baÅŸörtülü öÄŸrencilere eÄŸitim kapılarını kapatmaksa, diÄŸeri ve en önemlisi de Ä°HL’lerin nefes borularını tıkamak ve yokoluÅŸlarını hazırlamaktı.  

Ä°sterseniz bu cümleyi 28 Åžubat mantığını yeniden hatırlayarak tahlil edelim.

1997 28 Åžubat’ına gelindiÄŸi günlerde Ä°HL’lere giden öÄŸrenci sayısı bir hayli yükselmiÅŸti. Veliler çocuklarının bu okullarda okumasını tercih ediyorlardı. Çünkü bu okul mezunları hem her türlü üniversiteye gidiyor, hem de gençlik savrulmalarının yaÅŸanmadığı bir eÄŸitim ikliminde yaşıyordu. Üstelik üniversite sınavlarında birincilik çıkaracak bir eÄŸitim kalitesinin göstergeleri vardı.

Dönem Refahyol dönemiydi.  Refahyol hükümeti, o güne kadar çok rastlanmayan boyutta, Ä°mam Hatip kökenli bürokrat tayinlerinde bulunmuÅŸ, bu da medya tarafından provokatif haberlere konu edilmiÅŸti. Üniversitelerde Ä°HL’den gelen baÅŸörtülü öÄŸrencilerin görünülürlüÄŸü de birilerini rahatsız etmekteydi. 

Ä°ÅŸte bu zeminin içinden, küresel odaklar, askeri bürokrasi, medya, büyük sermaye ve yüksek yargı iÅŸbirliÄŸi ile  “Ä°slam çok oldu” hükmü çıktı, “Azaltma” operasyonunun liste başına da Ä°HL’lerin biçilmesi yerleÅŸtirildi.

Ä°HL’leri biçmek için bulunan formül, “Ä°mam Hatipleri sadece bir meslek lisesi haline getirmek” ve “Bu okullara din görevlisi ihtiyacı kadar öÄŸrenci gidebilmesi”ni formüle etmekti. Bunun için;

-Katsayı uygulaması geldi ve üniversiteye gidiÅŸ yolları kesildi.

-8 yıllık kesintisiz eğitimle orta kısımlar kapatıldı.

-Ä°mam Hatip mezunlarının katsayısız gidebildiÄŸi Ä°lahiyatların kontenjanları düÅŸürüldü.

Ä°HL’ler kapatılmamıştı ama, neredeyse oraya gidiÅŸin bütün yollarına hendekler kazılmıştı. Netice verdi bu, Ä°HL’lerdeki öÄŸrenci sayısı trajik biçimde düÅŸtü.

Åžimdi;

Ä°HL’lerin önündeki engeller kaldırıldı, ve öÄŸrenci sayısı 1 milyonu buldu. Bu halde bile Ä°HL’lerdeki öÄŸrenci sayısı orta öÄŸretim içinde çok büyük bir pay oluÅŸturmuyor.

Ancak bu bile birilerinde tedirginliÄŸe yol açmış olmalı ki, CHP programında  “Ä°mam-Hatip  eÄŸitimi,  din  görevlisi  sayısına  duyulmakta olan ihtiyaç çerçevesinde düzenlenecektir.” ifadesiyle 28 Åžubat zihniyeti hortluyor.

Tehdit bu.

Bence her platformda KılıçdaroÄŸlu’na “Sizin iktidarınızda Ä°HL’lerde kaç öÄŸrenci okuyacak? Bu sınırlamayı nasıl yapacaksınız” sorusu sorulmalı.

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.