Sosyal Medya

Ekonomi

Bu proje ile doğalgazı yarı fiyatına alacağız

Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye'nin şu an İran ve Rusya'dan 12-13 dolara aldığı gazı, Kuzey Irak'tan gelecek hatla birlikte 2018'de 7 dolara alacağını, bunun Türk ekonomisine çok katkı sağalayacağını belirtti.



Genel Enerji Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Sepil, enerji sektöründeki son geliÅŸmeleri Son Baskı’da deÄŸerlendirdi. Petrol fiyatlarıyla ilgili konuÅŸan Sepil, "Petroldeki düÅŸüÅŸün kalıcı olması imkansız. Fiyat düÅŸünce yeni petrol arama alanları ekonomik olmamaya baÅŸlıyor.

DüÅŸüÅŸ sürdürülebilir bir ÅŸey deÄŸil. Bugünkü hareket günlük. Yarın 70 dolara düÅŸerse ya da 90 dolara çıkarsa ÅŸaşırmamak lazım. Orta ve uzun vadede bunun bu seviyede kalması mümkün deÄŸil. Benim beklentim 2015'te tekrar 90 ve 100 dolarları görebileceÄŸini düÅŸünüyorum" dedi. Sepil, Kuzey Irak petrolünde saÄŸlanan anlaÅŸma hakkında ÅŸunları söyledi: "Erbil'le BaÄŸdat petrolün en ÅŸekilde satılacağı konusunda anlaÅŸamamıştı.

Türkiye saÄŸlıklı bir pozisyon aldı. Türkiye Kürt petrolünün gelmesine izin verdi. Son günlerde miktarı arttı. 300 bin varil civarında petrol geliyor. Åžu an orada IŞİD gelince dengeler deÄŸiÅŸti. Eskiden Kerkük'ten gelen petrol gelemiyor, IŞİD kontrolü altında. Bu sefer ekonomik realite olduÄŸu için umut var. Bir yıl önce Kerkük-Ceyhan hattından 500 bin varil akıyordu. Yakında 700 bin-1 milyon Kürt petrolü gelebilir.

Türkiye oradan indirim alabilir. Esas Türkiye'nin faydalanacağı 2018 başında gelecek gaz. Rusya ve Ä°ran'a ödenen fiyatların çok altında olacak. Esas fayda bu gazın Türkiye'ye geldiÄŸi gün olacak. Türk ekonomisine çok katkısı olacak. Ä°ki gaz sahasının da sahibi biziz. Åžu an gazın 12-13 dolar faturayla alıyoruz, bunun 7 dolar ve altına düÅŸeceÄŸine yönelik anlaÅŸmalar yapıldı." 
 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.