Sosyal Medya

Dünya

Bu Cumhuriyet'te 10 bin "çocuk asker" var

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaklaşık 10 bin çocuğun silahlı gruplar tarafından asker olarak yetiştirildiği açıklandı.



Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaklaşık 10 bin çocuÄŸun silahlı gruplar tarafından asker olarak yetiÅŸtirildiÄŸi açıklandı.

Ä°ngiliz Sivil toplum kuruluÅŸu "Save The Children" yayımladığı raporda, ülkede BM güçlerinin bulunmasına raÄŸmen yaklaşık 10 bin çocuÄŸun asker olarak kullanıldığını belirtti.

"Çatışma bölgesindeki tuzaklar" adlı raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012'de baÅŸlayan iç savaÅŸtan bu yana silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılan 18 yaşın altındaki kız ve erkek çocukların sayısının 4 kat arttığı vurgulandı.

Raporda, bu çocuklardan bazılarının silahlı gruplarca kaçırıldığı ya da asker olmaya zorlandığı, bazlarının ise para, korunma ya da bazen sadece karınlarının doyurulması ve giysi verilmesi karşılığı asker olarak yetiÅŸtirilmeyi kabul ettiÄŸi kaydedildi.

FİZİKSEL VE DUYGUSAL ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluÅŸu, bazıları sadece 8 yaşında olan ve genellikle çatışma bölgesine mühimmat taşıyan çocukların yetiÅŸkin grup üyeleri tarafından fiziksel ve duygusal ÅŸiddete maruz kaldığı, bazılarının öldürme ya da baÅŸka ÅŸiddet eylemlerinde bulunma emri bile aldığına dikkati çekti.

Duruma acilen müdahale edilmemesi halinde daha fazla çocuÄŸun asker olarak kullanılacağı uyarısında bulunan kuruluÅŸ, travma yaÅŸayan, okula gidemeyen ve iÅŸ bulma imkanı olmayan çocukların artmasının ülkenin uzun vadedeki güvenlik ve istikrarını da tehdit ettiÄŸini vurguladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka ve Hristiyan Anti-balaka grupları arasındaki çatışmalarda 3 binden fazla kiÅŸi öldü. BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'ne göre, ÅŸiddet eylemleri nedeniyle 850 binden fazla kiÅŸi, yani ülke nüfusunun yaklaşık 5'te 1'i evini terk etmek zorunda kaldı.


KAYNAK: aa

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.