Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM: Gazze 2020Â’de yaÅŸanmaz hale gelecek

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı rapora göre, Gazze, 2020 yılından önce insan yaşamına elverişsiz olacak.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Gazze Åžeridi'nde ekonomik göstergelerin ÅŸimdi olduÄŸu gibi gerilemeye devam etmesi halinde bölgenin 2020 yılından önce insan yaÅŸamına uygun olmayan bir yere dönüÅŸeceÄŸini bildirdi. Ramallah'ta düzenlenen basın toplantısında, UNCTAD Filistin Temsilcisi Misyef Misyef tarafından UNCTAD yıllık raporu sunuldu. Raporda, "8 yıllık abluka ve 3 savaÅŸ, Gazze'nin iç pazara ürün sürme gücünü bitirdi. Yıpranmış alt yapıyı harap etti" denildi.

Gazze Åžeridi'nin maruz kaldığı abluka ve savaÅŸların kalkınma hızını ciddi biçimde düÅŸürdüÄŸü, ekonomiyi ve yapısını tamamen çökerttiÄŸi, yeniden imarın veya ekonomik refahın gerçekleÅŸmesine imkan bırakmadığı vurgulandı.

Savaşın Gazze'ye verdiği zarar GSYİ'den 3 kat fazla

Ä°srail'in Gazze'de baÅŸlattığı 3 savaÅŸta hayatını kaybedenleri hesaba katmadan, yalnızca doÄŸrudan ekonomik zarar hesaplandığında, bunun gayri safi yurt içi hasıladan (GSYÄ°) 3 kat fazla olduÄŸu belirtildi. Gazzelilerin yıllık gelirlerindeki düÅŸüÅŸ, 500 binden fazla insanın evinden ayrılmak zorunda kalması gibi dolaylı mali zarar tespit edildiÄŸinde söz konusu rakamın katlanarak arttığının görüleceÄŸi ifade edildi.

GAZZE'DE ÜRETÄ°MÄ°B DURMASININ NEDENÄ° Ä°SRAÄ°L ABLUKASI

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:
"Gazze Åžeridi sakinlerinin yüzde 72'si gıda güvenliÄŸinin olmamasından mustarip. Gazze'de üretimin durmasının nedeni son savaÅŸ deÄŸil, 2007 yılından beri uygulanan abluka ve geniÅŸ çaplı istihdam imkanının kaybolmasıdır. Bağışçı ülkelerin desteÄŸi zorunludur ancak ekonomik refahın saÄŸlanması ve Gazze Åžeridi'nin yeniden imarı için yeterli deÄŸil. Ablukanın sürmesi nedeniyle sunulan yardımlar hayati önem taşıyacak ancak Gazze'de kalkınmanın gerilemesi ve fakirliÄŸin çözümüne etkisi olmayacak. Ekonomik göstergelerin ÅŸimdi olduÄŸu gibi gerilemeye devam etmesi halinde Gazze, 2020 yılından önce insan yaÅŸamına elveriÅŸsiz olacak"

Raporu deÄŸerlendiren Misyef, UNCTAD'ın elde ettiÄŸi verilerin, Filistin ve Ä°srail arasında müzakerelere baÅŸlansa bile ekonomik yapının iyileÅŸtirilmesi için yerel veya uluslararası tüm çabaların sonuç vermeyeceÄŸini gösterdiÄŸini söyledi. Misyef, "Makul geliÅŸme ve iÅŸsizlik oranlarına ulaşılabilmesi için Filistin ekonomisinin belki de mucizeye ihtiyacı var. Bu olmadan Filistin ve özellikle de Gazze ekonomisi daralma sürecinde kalır" dedi.

Ä°srail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te baÅŸlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iÅŸbirliÄŸiyle hazırlanan rapora göre, Ä°srail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüÅŸ, bunların 6 bin 600'u ise kullanılamaz duruma gelmiÅŸti. Ä°srail, Gazze Åžeridi'ne 2006'da abluka uygulamaya baÅŸlamış ve 2007'den itibaren de sıkılaÅŸtırarak sürdürmüÅŸtü. Ä°srail, Gazze Åžeridi'ne 2008'de Dökme KurÅŸun Operasyonu, 2012'de Bulut Sütunu Operasyonu, 2014'te de Koruyucu Hat Operasyonu adı altında saldırılar düzenlemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.