Sosyal Medya

Güncel

Başbakan'ın önündeki 7 acil konu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ahmet Davutoğlu'nun anlaşmazlığa düştüğü iddia edilen konular üzerinden, Başbakan Binali Yıldırım yeni bir atağa başlıyor. Başbakan Yıldırım'ın Alevi Açılımı'ndan Yeni Anayasa'ya, ekonomiden 'terörle mücadeleye', AB'den dış politikaya kadar birçok konuyu masaya yatıracağı belirtiliyor.



Hürriyet'in haberine göre; CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nu “yol ayrımına” getiren baÅŸlıklar, BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın yakın dönemde pozisyon belirlemesi gereken önemli konular olacak.

1- TERÖRLE MÜCADELE

Belirgin bir politika deÄŸiÅŸikliÄŸi beklenmiyor. Özellikle yerleÅŸim yerlerindeki PKK'lıların temizlenmesi konusunda “sivilleri boÅŸalt ve mücadele et” taktiÄŸinin devam edeceÄŸi belirtiliyor. Yıldırım'ın, TSK'nın üst yönetimiyle rahat iliÅŸkiler kurduÄŸu biliniyor. Ancak Yıldırım'ın çözüm sürecine yeniden dönülmesi konusunda aktif rol alması için beklemesi ve ErdoÄŸan'ı ikna etmesi gerekecek.

2- EKONOMİK ÖNCELİKLER

Binali Yıldırım'ın ‘karma ekonomi kadrosu' kurması ve ekonomik kurullarda baÅŸkanlığı kendisinin üstlenmesi, bu alanda yeni adımlar atılması beklentisini arttırdı.

3- YENÄ° ANAYASA VE BAÅžKANLIK

Yıldırım'ın inisiyatifi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla birlikte çalışan Anayasa Yazım Komisyonu'na bırakacağı ve tam başkanlık çalışmalarını destekleyeceği belirtiliyor.

4- VALÄ° VE EMNÄ°YET KARARNAMESÄ°

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu arasında ‘sessiz ve derinden' yaÅŸanan en büyük sıkıntının kararname olduÄŸu biliniyor. Ä°ki ay önce açıklanması beklenen vali ve emniyet müdürleri deÄŸiÅŸikliÄŸi kararnamesinin CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'yla hiç paylaşılmadığı iddia edilmiÅŸti. İçiÅŸleri Bakanı Efkan Ala, kararname konusunda ErdoÄŸan'la birden fazla görüşme yaptı. Son rötuÅŸların ardından kararnamelerin yakında açıklanması bekleniyor.

5- ALEVİ AÇILIMI

Alevi açılımı, AK Parti hükümetinin 6 yıldır gündeminde. Aralıklarla Alevi dernek ve birliklerinin temsilcileriyle bir araya gelinmesine rağmen sorun, Alevilerin Diyanet'ten temsil edilmeleri ve cemevlerinin statüsünde kilitlendi. Yıldırım'ın Alevi temsilcileriyle yakın ilişkide olduğu, adım atılmasını sağlayacağı belirtiliyor.

6- AB Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik sert açıklamalarıyla kırılgan hale gelen ilişkiler, sonraki açıklamalarla biraz yumuşatıldı. Kriz çözülmezse Davutoğlu döneminde kazanılan vize serbestisinden geri adım atılmış sayılacak.

7- DIÅž POLÄ°TÄ°KA

Yıldırım'ın büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bırakacağı alan olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.