Sosyal Medya

Makale

Atom Karınca ve Yeni Türkiye'de cemaatler

Ak Parti, yeni genel baÅŸkan ve baÅŸbakan adayı olarak Ahmet Davut oÄŸlu'nun adını belirledi. Bu tercihi çok isabetli buluyor, Ak Parti'ye, milletimize hayırlar getirmesini diliyoruz. Adının ErdoÄŸan tarafından açıklanmasının ardından yaptığı kısa konuÅŸmadan sonra sosyal medyada çok olumlu bir hava esti. Heyecanlı, yerinde duramayan, sevimli, masum görünüÅŸ ve derinden etkisini hemen hissettiren azim ve çalışkanlık, birçokları tarafından fark edildi. KonuÅŸurken dilinin dolaÅŸması, ellerinin titremesi ve ses tonundaki incelik, sanılanın aksine olumlu bir etki bıraktı; ruhundaki samimi dinamizmi hemen herkese yayıverdi. Sosyal medyada 'uzun adam'a karşılık DavutoÄŸlu'na en uygun bir tanım aranmaya giriÅŸildi. Fizik mühendisi Osman Cücen'in 'Atom Karınca' önerisi bana da çok uygun geldi. DavutoÄŸlu Hoca için ileride yapılabilecek en muhtemel tanımlardan birisi, 'Atom Karınca' olacaktır. O'nun milletin organik aydınları adına geldiÄŸi makamların önemi ve çok söz söylenmeye layık psikobiyografisi hakkında inÅŸallah milletçe bizi çok coÅŸturacağı ilerideki günlerde bahsederiz.

Hazır 'atom karınca' demiÅŸken biz de ÅŸimdi iÅŸimize, Yeni Türkiye hayalimizi anlatmaya dönelim. Zira Yeni Türkiye, karınca kararınca hepimiz el birliÄŸi edersek ve cesaretle elimizi taşın altına sokabilirsek gerçekleÅŸecek. Yeni Türkiye'de mutlaka zihinlerin netleÅŸmesi gerektiÄŸi alanlardan birisi de cemaatlerin devletle iliÅŸkileri ve toplumsal konumlanışları.

Bugüne kadar, haklı olarak, daha ziyade etnik kimlikle ilgili sorunların üzerinde duruldu, dini kimlikle ilgili olarak mütedeyyinlere yapılan baskılardan ve Alevilerin devasa dertlerinden bahsedildi. Oysa bu toplumda mütedeyyinler de Aleviler de yekpare deÄŸiller, dini algılamalarında oldukça ciddi farklılıklar var. Toplumun büyük kesiminde dini yaÅŸantı, her hangi bir cemaat (tarikatlar dâhil) içinde ve rehberliÄŸinde deÄŸil, aile, akraba, mahalle çevresinde edinilen bilgilerle ve çoÄŸu zaman Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın rehberliÄŸiyle ÅŸekilleniyor. Dini cemaatler ise eski Türkiye'deki tüm baskılara raÄŸmen azımsanmayacak ölçüde hep var oldular; ÅŸimdi de varlar. Eski Türkiye siyaseti, dini cemaatlere karşı bir yandan yoklarmış gibi yaparken bir yandan da onları oy deposu olarak gördü, onlar için milletvekilliÄŸi ve devlet yönetimi kontenjanları ayırdı. Eski Türkiye siyasetinin bu çıkarcı körlüÄŸü, hem cemaatlere büyük bir haksızlıktı hem de paralel yapı gibi dini görünümlü bir oluÅŸumun devleti ele geçirme çabasını teÅŸhis edebilmekte aciz kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.