Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arap baharından eser kalmadı

Mısır'da hükümetin terörle mücadele programı, rejim aleyhtarları, sanatçılar ve eylem gruplarını endişelendiriyor. Programın aslında kendilerine karşı kullanılacağını savunuyorlar.



Mısır'da 19 bin kadar darbe karşıtı hapiste. Devlet BaÅŸkanı El Sisi bu ÅŸekilde halkı radikallerden korumayı amaçladıklarını söylüyor.

2011 yılındaki halk ayaklanması, rapçi ZAP Thrawat'ı internette yayınlanan videolarıyla bir anda üne kavuÅŸturmuÅŸtu. Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra Mısırlı müzisyenin takipçilerinin sayısı yüz binlerle ölçülüyordu. ZAP Thrawat'ın coÅŸkuyla seslendirdiÄŸi kasetleri izleyenler, devrimi kimsenin durduramayacağı izlenimine kapılıyordu.

Güfteleri ÅŸimdi de öfke dolu ama devrim sırasındaki kadar iyimser deÄŸil. Son ÅŸarkısında insan haklarını çalan hırsızlardan ve farklı kuÅŸaklardan söz ediyor.

Mısır'da 2011 yılından bu yana iki devlet baÅŸkanı devrildi. Önce Mübarek, ardından da halkın seçtiÄŸi Müslüman KardeÅŸlerin adayı Muhammed Mursi. Mısır'ın son mutlak hakimi ise Mursi'nin devrilmesinden sonra göreve gelen Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Abdülfettah El Sisi.

Mısırlı rapçı kuÅŸak farkından bahsederken, umutsuzluÄŸa kapılmayacak yaÅŸtaki gençlerle, iktidarı eline geçiren yaÅŸlı kuÅŸakları kast ediyor.

Alaa Al-Aswani

Ondan 30 yaÅŸ büyük olan tanınmış yazar Alaa Al-Aswani de hayal kırıklığı çeken aydınlardan. Mısır televizyonunda, bir yıl önce yürürlüÄŸe giren gösteri ve toplanma yasasını eleÅŸtirirken ÅŸunları söylemiÅŸti: “Dünyada, izinsiz gösteri yapanın yıllarca hapsedildiÄŸi demokratik bir ülke yoktur. Bu yasa Müslüman KardeÅŸler yüzünden deÄŸil devrimci gençliÄŸi bastırmak için çıkarıldı.”

Baskı artıyor

Geçen yıla kadar ateÅŸli bir El Sisi taraftarı olan Mısırlı yazar, ÅŸimdi rejimi eleÅŸtirene hain damgası vurulmasını eleÅŸtiriyor. Alaa, “Mısır'da baskı rejimi var. Polis devleti kuruluyor. Nasıl Mursi 2011 devrimini çaldıysa, ÅŸimdi de eski rejim 2013 devrimini çalıyor”, diyor.

Terörle mücadele kampanyası yüzünden koparılan fırtına daha fazla demokrasi ve özgürlük çaÄŸrılarını bastırdı. Devlet baÅŸkanı El Sisi Mısır halkına adeta ölüm-kalım savaşı verdiklerini anlatıyor. El Sisi televizyonda ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸtu: “Ülkemizi yok etme savaşı veriliyor. Sizleri temin ederim ki bunu baÅŸaramayacaklar. Mısır yeniden dirilecek ve daha da güç kazanacaktır. Göreceksiniz!”

Mısır'da da terör hücreleri var. Suikast ve saldırılar eksik olmuyor. Geçen yıl Mursi taraftarlarının kanlı takibe alınıp bin kadarının öldürülmesinden sonra Müslüman KardeÅŸlerin de teröristlerin safına geçtikleri iddia ediliyor.

Demokrasi eylemcileri ise Mısır'ı eskiye götürmek isteyenlerin Müslüman KardeÅŸleri bahane ettiklerini öne sürüyorlar. Olaysız gösteri yapan 23 tanınmış insan hakları savunucusu üç yıl hapse mahkûm edildi. Mısır üniversitelerinde siyasi faaliyetler yasaklandı, askeri mahkemelerin yetkileri arttırıldı.

Mısır'da Arap baharından eser kalmadı. Irak ve Suriye'deki geliÅŸmeleri endiÅŸeyle izleyen Mısırlılar, birkaç hafta önce hür genel seçimlerin yapıldığı Tunus'a ise gıptayla bakıyorlar.

© Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.