Sosyal Medya

Makale

Amerika’nın Yeni Partner ve Hedefleri

Suriye ve Irak’ta giderek tırmanan katliam ve yıkımlarda Amerika’nın kimlerle iÅŸ tuttuÄŸu da nasıl bir hedefe varmaya çalıştığı da hiç kimse için sır deÄŸil. Rakka’ya yönelik operasyonlarda Amerikan askerlerinin PYD-PKKarmalı üniformalarıyla PYD-PKK militanlarıyla birlikte hareket etmesine Türkiye üst düzeyde ve sert sayılabilecek itirazlar yöneltti. 

Amerikan tarafı, üniformalardaki PKK armalarını önce ‘güvenlik’ gerekçesiyle izaha giriÅŸti. Ardından da durumu ‘yetkisiz ve uygunsuz bir davranış’ olarak niteleyerek armaların sökülmesi kararı aldı. Ancak üst düzey temsilciler bölgedeki operasyonlarda PKK ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini de ısrarla belirttiler. Ä°lginç midir bilinmez bu süreçte PKK ve ittifak içerisinde olduÄŸu legal-illegal hiçbir sol-sosyalist örgüt ABD ordusuyla birlikte yürütülen askeri operasyonlar konusunda eleÅŸtirel veya olumsuz hiçbir deÄŸerlendirme yapamıyor. Rusya destekli Baas cuntasıyla safları sıklaÅŸtıranlar elbette ki Amerika destekli PKK kantonlarının hayat bulabilmesi için seferber olacaklardı.

Eski Düşman Müttefik Oldu

Irak’taki geliÅŸmeler de benzer nitelikler taşıyor. Felluce’de ise, Amerika veÄ°ran ordusunun desteÄŸiyle HaÅŸdi Åžabi ve Bedir Tugayları gibi Åžii milis güçleriyle ‘IŞİD’le mücadele’ adı altında Sünni bölgelerde yeni bir mezhebi temizlik harekâtı baÅŸlatıldı. ABD ve Ä°ran desteÄŸiyle BaÄŸdat’a çöken Åžii fanatizmi bir taraftan kendi içerisinde Meclis’in iÅŸgaline kadar varan korkunç bir iktidar savaşına giriÅŸirken diÄŸer taraftan da Sünni bölgelerde katliam, yaÄŸma, kundaklama, tehcir gibi büyük ve sistematik cürümler iÅŸliyor. 

Ä°ran’ın bölgede organize ettiÄŸi iÅŸgal ve katliamların bir numaralı ismiKudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani kâh Halep’te kâh Felluce’de kimi zaman cephede kimi zaman kurmay heyetiyle birlikte haritalar üzerinde harekât planlamaları yaparken poz vermekte hiçbir beis görmüyor. Ä°ran ordu birlikleri Amerikan ordusunun varlığından, Amerikan ordu birlikleri de Ä°ran ordu birliklerinden hiç rahatsız olmadan kardeÅŸ kardeÅŸ operasyonlar düzenlemeye devam ediyorlar. Afganistan’ın iÅŸgalinden bu yana Amerika ve Ä°ran, ne Irak’ta ne de Suriye’de sadece askeri olarak deÄŸil siyasi ve diplomatik olarak bile sürtüşmeye girmeksizin birlikte iÅŸ görüyorlar.

Sosyalist PKK’ ve ‘Ä°slami Ä°ran’ istediÄŸi kadar Amerika ve Rusya hesabına lejyoner birliÄŸi olarak Müslüman halklara karşı bir cepheden diÄŸer cepheye koÅŸsun yine de devrimci ve anti-emperyalist sıfatını gururla taşıyabiliyorlar. Öteden bu yana Büyük OrtadoÄŸu Projesi (BOP) ismiyle maruf hedeflerin ne kadarıyla gerçeklere ne kadarıyla hayallere tekabül ettiÄŸi ayrı bir tartışma konusudur. Bununla beraber eÄŸer BOP yürürlükteyse bunun partnerleri kim olabilir? ‘Ilımlı Ä°slam’ projesi denilince akla hemen her zaman getirilmek istenen Sünni karakterdi. Sadece Selefi ve silahlı mücadeleyi önceleyenler deÄŸil Ä°hvan-ı Müsliminve AK Parti gibi hareketler de Batı’da imal edilmiÅŸ, teÅŸvik ve destek görmüş hareketler olarak lanse edildiler.

Libya’dan Afganistan ve Irak’a, Mısır’dan Suriye ve BangladeÅŸ’e deÄŸin hem despotik iktidarlara karşı hem de küresel istikbara karşı Ä°slami-Sünni hareketler direniÅŸ sancağını taşımaya devam ediyorlar. Mesele Amerikan askerlerinin üniformalarında tecessüm eden PKK armalarında daha derin ve girift bir ittifakı karşımıza dikmektedir. Mesele Suriye ve Irak’ta sahaya hâkim olmaya kalkışan Ä°ran ve Hizbullah ordularının Amerika ve Rusya’nın bölge güvenlikleri için güçlü bir teminat olmalarından daha öteye anlamları iÅŸaretlemektedir.

PKK ve Ä°ran; Herkesin Sevgilisi

Amerika ve Rusya ile gerilen iliÅŸkiler, AB ile çatallanan müzakereler, Irak ve Suriye üzerinden derinleÅŸtirilen kuÅŸatma dar manada bakılırsa Türkiye’nin karşı karşıya olduÄŸu riskleri gösterir. Ancak bu karşıt pozisyonlar en geniÅŸ manasıyla Ä°slam dünyasının karşı karşıya kaldığı tehditleri ve büyük bir savaÅŸa kadar tırmanacak krizleri de bünyesinde taşımaktadır. Rusya kadar Amerika ve Avrupa da Türkiye ve Ä°slam dünyasını bloke etmek, terör ve savaÅŸla dize getirmek üzere bir taraftan PKK ve paralelindeki örgütlere diÄŸer taraftan da Ä°ran ve Åžii nüfuzuna imkân açmakta ve destek olmakta.

Türkiye için sıkıntı büyük, stres yüksek olsa da benzer durum Amerika, Avrupa, Rusya ve Ä°ran gibi karşı tarafın unsurları için de söz konusu. Ne kadar kanlı ve yıkımlı olsa da PKK’nın özyönetim müsameresi büyük bir çöküş ve çözülüşe doÄŸru sürükleniyor. Suriye’de hep birlikte seferber ettikleri bütün olanaklara raÄŸmen direniÅŸ örgütleri ve Türkiye’yi tasfiye edebilecek bir modeli neredeyse hayal dahi edemiyorlar. Yakıp yıkıyor, katledip tehcir ediyorlar ama baÅŸaramıyorlar. Irak için de elan benzer bir hezimeti paylaÅŸmak durumundalar. DiÄŸer taraftan iktidar mücadelesi Arap-Fars ÅžiiliÄŸi boyunu fersah fersah aşıp mezhep içi bir çatışmaya doÄŸru da evrilmekte.

Açıkça görünen o ki Türkiye ve Ä°slam dünyasını Rusya, gibi artık Amerika ve Avrupa da ancak PKK ve Ä°ran’ın askeri gücüne yaslanarak terbiye etmeye giriÅŸebilir. Orta DoÄŸu bölgesinde etnik temelde seküler Kürt ulusçuluÄŸuna, mezhebi planda Åžii fanatizmine daha fazla yatırım yaparak kaosla tahkim edecekleri bir statüko peÅŸindeler. Partnerlerinin hem etnik hem de mezhebi açıdan kullanıma hazır azınlık unsurlarından teÅŸekkül ediyor olması hiç de sürpriz deÄŸil. Ancak Suriye halkına karşı Esed’i, Mısır halkına karşı Sisi’yi tercih edenlerin Türkiye’ye karşı PKK ve Ä°ran’ı tercih etmesi meÅŸruiyet ve kudretin göstergesi deÄŸildir. Aksine gayrı meÅŸruluÄŸun ve kudretsizliÄŸin zelilce itirafıdır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.