Sosyal Medya

Makale

Amerikan ağzıyla

Bir Amerikan gazetesi (Washington Post) “Türkiye Amerika’nın müttefiki mi?” diye bir soru sorar. Amerika’nın veya oradaki herhangi bir lobinin sözcülüÄŸünü yapar.

Türkiye’de bir medya organı, bunu alıp kendi ülkesine taşırken, içindeki “Amerikan aÄŸzı”nı arındırmak zorundadır. Amerikan aÄŸzı’nı, yani Amerikan çıkarına göre düzenlenmiÅŸ kurgusunu.

Bir Amerikan gazetesi (New York Times), “Ankara, IŞİD’in kaçak petrol satışını kesmede iÅŸbirliÄŸi yapmıyor” cümlesini kurar. Amerika’nın veya oradaki herhangi bir lobinin sözcülüÄŸünü yapar.

Türkiye’de bir medya organı, bunu alıp kendi ülkesine taşırken, içindeki “Amerikan aÄŸzı”nı arındırmak zorundadır. Amerikan aÄŸzı’nı, yani Amerikan çıkarına göre düzenlenmiÅŸ kurgusunu.

Bir Amerikalı yazar “Türkiye’de IŞİD destekçisi alt yapı var” ifadesini kullanır. Bu da, Türkiye’ye yönelik kuÅŸatmayı daraltma yolunda bir adımdır.

Türkiye’de bir medya organı, bu “Amerikan aÄŸzı”nı alıp manÅŸete çekmez. Çünkü bu tür çıkışların, ÅŸu veya bu ülkenin çıkar süzgecinden geçerek medya ortamına düÅŸtüÄŸünü bilir.

Türkiye’de bir medya organı, mesela Suriye’deki ikircikli tutumuna bakıp “Amerika Türkiye’nin müttefiki mi?” sorusunu sorabilir, IŞİD’in terörü karşısındaki hassasiyet yanında Esed’in ve Ä°srail’in vahÅŸeti karşısında Amerika’nın sessizliÄŸini, Mısır’daki darbe yandaÅŸlığını ve demokrasi çizgisindeki etik savrulmasını sorgulayabilir.

“Türkiyeli” olunca bu olur, Amerikan aÄŸzına göre kurgulanınca deÄŸil.

Türkiye’de Hükümetle hesaplaÅŸma yaÅŸayan yapılar var. Muhalefet yapmayı anlıyorum. “Türkiye öncelikli” düÅŸünürsünüz, Hükümetin politikalarını da “Türkiye öncelikli” olarak eleÅŸtirirsiniz.

Ama muhalefet için yola çıkıp, iÅŸi “Türkiye’yi çökertme”ye vardırıyorsanız, orada durmak gerekiyor.

Ana muhalefet liderinin dilinin zaman zaman uluslararası camiada Türkiye’ye karşı sürdürülen köÅŸeye sıkıştırma ve uluslararası stratejilere boyun eÄŸmeye zorlama istikametinde oluÅŸtuÄŸuna tanık olunuyor. Bazen Amerikan aÄŸzı, bazen AB aÄŸzı ve bazen mesela Esed aÄŸzının KılıçdaroÄŸlu’nun söyleminde ete kemiÄŸe büründüÄŸü gözleniyor. Bu “milli” ana muhalefet adına çok sorunlu bir durum. Toplumun, Hükümet’ten olduÄŸu kadar, muhalefetin her boyutundan da “milli hassasiyetler” içinde olmasını bekleme hakkı vardır.

“Milli hassasiyet nedir?” sorusu tabii ki sorulabilir. Bunun da kriteri, toplumun kalbinde oluÅŸturduÄŸu yankıdır, denebilir.

Bu meselede en dikkat çekici görüntünün, “Camia” diye nitelenen yapının medyasında göründüÄŸünü belirtmemiz gerekiyor.

Orada gözlenen ÅŸu:

The Wall Street Jurnal’i al, Türkiye’ye vur.

The New York Times’ı al, Türkiye’ye vur.

ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Ricciardone’yi al Türkiye’ye vur.

Henry Barkey’i al, Türkiye’ye vur.

“Biz Türkiye’ye deÄŸil, Hükümete vuruyoruz!”

Hayır beyler, öfkeniz kurduÄŸunuz cümlelerden taşıyor, tüm medyanızı bürüyor.

Allah için,Türkiye ile ilgili bir tane olumlu haber verin de çizginizde samimiyet dozu arayalım.

“Barajlarda su yok! Trafik kazaları almış başını gidiyor. EÄŸitim çökmüÅŸ. Gençler uyuÅŸturucu tuzağında. Her ÅŸey çöküyor bu memlekettte! Ah ÅŸu Hükümet!”

Acaba Hükümetin ÅŸu andaki yüzde 51.7’lik desteÄŸini nasıl yorumlamalı?

ÇoÄŸunluk zulmü canım. Ver Kur’an’dan bir ayet!

“Sakın yaÄŸmur yaÄŸmasın”duasına çıkmak lazım belki ÅŸu sıralar, bazı vatandaÅŸlarımızın yüreÄŸinin soÄŸuması için... Millet o zaman rahmet ve bereketin ülke üzerinden kalktığına daha iyi inanabilir, deÄŸil mi?

Saplantı... Hükümete yönelik öfkeye yenik düÅŸme. Ruhen ülkeye yabancılaÅŸma.

Bu çıkar yol deÄŸil. Haliniz okunuyor ve hiç de saÄŸlıklı görülmüyor beyler.

CHP’li BekaroÄŸlu

Artık böyle haberler yapılacak deÄŸil mi?Bilmem sayın BekaroÄŸlu yadırgar mı bu tür haberleri. Ama ilginç bir olay yaÅŸanıyor BekaroÄŸlu’nun CHP’lileÅŸmesi ile. Kimbilir belki de CHP, BekaroÄŸlulaşıyordur... Ne verildi ne alındı kimlik boyutunda zaman gösterecek. BekaroÄŸlu misyon adamıdır. Åžu an arayış halinde bulunan CHP’ye kendisinden bir ÅŸeyler vermek isteyeceÄŸindden eminim. CHP de misyon partisidir, onun da içine aldığı insanı dönüÅŸtüreceÄŸi düÅŸünülebilir. Bakalım melezleÅŸme arayışı CHP’de nasıl sonuç verecek?

kaynak: http://haber.stargazete.com/yazar/amerikan--agziyla/yazi-940539

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.