Sosyal Medya

Güncel

Almanya Riyad'a silah satışını durdurdu

Alman Bild gazetesine göre, Berlin yönetimi Riyad'a silah satışını durdurmaya karar verdi. Kral Abdullah'ın ölümünün bir gün öncesinde alınan kararda gerekçe olarak 'bölgedeki istikrarsızlık' gösterildi.



Alman Bild Gazetesi'nin haberine göre, Almanya'nın silah ihracatını durdurmaktaki gerekçesi 'bölgedeki istikrarsızlık'. 

 Gazete, Suudi Arabistan'ın silah sipariÅŸlerinin ya reddildiÄŸini ya da daha fazla deÄŸerlendirilmek üzere ertelendiÄŸini belirtirken Almanya'dan ise herhangib bir reesmi açıklama yapılmadı.

Bild gazetesi ayrıca kararın çarÅŸamba günü BaÅŸbakan Åžansölye Angela Merkel, Åžansölye Yardımcısı Sigmar Gabriel ve 7 diÄŸer baaknın katıldığı ulusal güvenlik konseyinde alındığını aktardı.

Gazetede, "Hükümet kaynaklarına göre, bölgedeki durum, oraya sevkiyat yapmak için çok fazla istikrarsız" ifadeleri kullanıldı.

Kral'ın ölümü sonrası düÅŸük seviyeli ziyaret

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in perÅŸembe günü vefatının ardından Avrupa ülkelerinden Ä°ngiltere ve Fransa, baÅŸbakan ve cumhurbaÅŸkanı düzeyinde Riyad'a giderken Almanya'yı ise eski CumhurbaÅŸkanı Christian Wulff temsil etmiÅŸti. ABD BaÅŸkanı Obama da salı günü Riyad'da olacak.

Bild'e göre, Suudi Arabistan, Alman silah endüstrisinin en önemli alıcılarından biri. 2013 yılında Almanya'dan Riyad'a 400 milyon dolarlık silah ihracatı anlaÅŸması yapılmÅŸtı.

Ancak Riyad yönetimi, insan hakları örgütleri tarafından da ülkedeki dini azınlıklara ve kadınlara bakışının yanı sıra yargı sistemindeki ÅŸeffaflık meselesi sebepleriyle eleÅŸtiriliyor. 

Bild'in yaptırdığı bir ankete göre, Almanların yüzde 78'i Berlin'in Riyad'a silah satışını durdurması gerektiÄŸini düÅŸünüyor. Halkın yüzde 60'ı ise insan hakları ihlallerinden dolayı ülkeyle tüm ticari iliÅŸkilerin kesilmesinden yana.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Bild

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.