Sosyal Medya

Güncel

Alevi sorununa 'radikal açılım'

Hükümet, Alevi açılımına hazırlanıyor. Önce güven ortamı sonra yasal düzenleme gelecek.



Adımlardan öne çıkanlar; Alevilik seçmeli ders olacak; Din dersinde Alevilik de anlatılacak; bürokraside Alevilere yönelik önyargı kırılacak; cemevlerinin giderleri karşılanacak

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun yarın gerçekleÅŸecek Tunceli ziyareti merakla beklenirken hükümetin yeni Alevi açılımında gündemine aldığı radikal adımların detaylarına ulaşıldı. Buna göre Kürtçe gibi Alevilik de seçmeli ders olacak, din dersi kitaplarındaki Alevilik bölümü detaylandırılacak. DavutoÄŸlu'nun Avustralya ve Filipinler gezisinden döner dönmez topladığı zirvede çözüm sürecinin yanı sıra Alevi açılımıyla ilgili detaylar da masaya yatırıldı. Altı bakanın katıldığı ve yaklaşık dört buçuk saat süren zirvede masada ele alınan ve önümüzdeki dönemde gündeme gelmesi beklenen adımlar ÅŸöyle: 

CEMEVLERÄ°NÄ°N GÄ°DERLERÄ°NE DESTEK

Cemevlerinin statüsü konusunun nasıl çözüleceÄŸine iliÅŸkin henüz somut bir formüle ulaşılamadı. Bu kapsamda çalışmalar çeÅŸitli alternatifler üzerinden devam ediyor. Ancak hükümet cemevlerinin su, elektrik ve maaÅŸ gibi giderlerini karşılamakta kararlı. Bununla ilgili ilke kararı alındı. Åžimdi formülasyon üzerinde çalışılıyor. 

BÜROKRASÄ°DEKÄ° ALEVÄ° ÖNYARGISINA ÖNLEM

Üzerin de durulan en önemli konulardan birisi bürokrasiyle ilgili. Hükümet bürokraside Alevi vatandaÅŸlara karşı önyargılı yaklaşıldığı iddialarının üzerine gidecek. Üst düzey bürokrasi ÅŸeması incelenecek. Alevilikle ilgili tıkanıklıklar varsa bu tıkanıklıklar açılacak. Atamalarda eÅŸitsizlik yapılıyorsa buna karşı önlem alınacak. 

DÄ°N DERSÄ°NDE ALEVÄ°LÄ°K BÖLÜMÜ

Hükümet zorunlu din dersini kaldırmayı düÅŸünmüyor. ÖÄŸrencilerin temel düzeyde din kültürü ve ahlak bilgisi alması, din ve inançları tanıması isteniyor. Bu temel politikada deÄŸiÅŸiklik olmayacak. Ancak zorunlu din dersinde Alevilik bölümü detaylandırılacak. Bu bölümü Alevi kanaat önderleri yazacak. Amaç sadece Alevilerin deÄŸil, Sünni öÄŸrencilerin de Alevilikle ilgili doÄŸru ve detaylı bilgi alması, bu konudaki önyargıların kırılması.

Dedelere umre gezisi

Alevi dedelerle ilgili çalışma yaparak bazı adımlar atılması planlanıyor. Ele alınan adımlardan birisi Alevi dedelerin Mekke'ye umre, Kerbelâya da ziyaret için gönderilmesi olduÄŸu öÄŸrenildi.

Alevilik seçmeli ders olacak

Hükümetin üzerinde durduÄŸu sürpriz adım AleviliÄŸin seçmeli ders olarak devletokullarında okutulması. Milli EÄŸitim Bakanlığı konuyla ilgili çalışma yapacak. Hükümet benzer bir adımı çözüm sürecinde Kürtçe için atmıştı.(Sabah)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.