Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ahmedinejad'ın yardımcısına hapis cezası

İran'da eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi yargılandığı yolsuzluk davasında hapis ve para cezasına çarptırıldı.



Yargılama süreci devam eden davalara iliÅŸkin bilgi veren Ä°ran Yargı Sözcüsü Gulamhüseyin Muhsini Ecei, eski cumhurbaÅŸkanı birinci yardımcısı Rahimi’nin cezasının henüz onanmadığını, bu yüzden "ceza kesinlik kazanana kadar davaya iliÅŸkin ayrıntıları paylaÅŸamayacaklarını" söyledi.

Eski cumhurbaÅŸkanı Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Rahimi, görevde olduÄŸu dönemde bir sigorta ÅŸirketi üzerinden yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu.

Ä°ran medyasında Rahimi'nin, ülkede yolsuzluk iddialarıyla hakkında dava soruÅŸturma açılan iÅŸadamı Babek Zencani ile baÄŸları olduÄŸuna dair haberler yer almıştı.

Rahimi hakkındaki yolsuzluk davası Mart ayında açılmıştı.

Rahimi ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hoÅŸnut olmadığı bir siyasetçi olarak biliniyordu.

Ahmedinejad döneminde kabine üyeleri hakkında yolsuzluk iddiaları sık sık gündeme gelmiÅŸ, eski cumhurbaÅŸkanı söz konusu iddialarla ilgili mecliste hesap vermiÅŸti.

'İktidar kavgası'

Ahmedinejad’e destek veren kesimler ise, söz konusu yolsuzluk iddialarının ülkedeki ‘iktidar savaşı’ gerekçesiyle eski cumhurbaÅŸkanının önünü kesmek amacıyla ortaya atıldığını öne sürüyordu.

Ruhani Hükümeti de ülkedeki muhafazakar güçlerce, ‘laiklik yanlılarının önünü açmakla’ suçlanıyor.

Ä°ran'da Yargıtay BaÅŸkanı Ayetullah Amuli Laricani, laik ideolojiye sahip kiÅŸilerin ülke yönetiminde önemli görevlere getirilmemesi gerektiÄŸini söyledi.

Hükümet yetkililerinden anayasa ve rejimin ana çizgisini kabul etmeyen kiÅŸileri yöneticilik görevlerine getirmemelerini talep eden Laricani, buna neden olarak Ä°ran Anayasası'nın ikinci maddesini gösterdi.

Ä°ran Anayasası'nın, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti'ni "tek bir yaratıcıya imanı ve onun emirleri karşısında teslimiyeti esas alan bir rejim" olarak tanımlayan ikinci maddesini hatırlatan Laricani, “Bu ifade laikliÄŸin Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nde kabulü olmadığı anlamına gelir” diye konuÅŸtu.

Anayasaya inanç ve baÄŸlılığın gerekliliÄŸi göz önüne alındığında Ä°ran rejiminde laikliÄŸin kabul edilemeyeceÄŸini savunan Yargıtay BaÅŸkanı Laricani, “Ülke yönetimi için salt beÅŸeri nizamın yeterli olabileceÄŸi inancı anayasanın ikinci ilkesinin reddidir. Anayasanın bu ilkesini kabul etmedikleri için laiklere yönetici pozisyonlarında yer verilmemelidir” diye konuÅŸtu.

Yargıtay BaÅŸkanı Laricani’nin açıklaması, meclisteki aşırı muhafazakar kanadın CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani’ye yönelttiÄŸi “kabinesinde laik görüÅŸe sahip ve ülkenin dini rejimini benimsemeyen isimlere yer verdiÄŸi” eleÅŸtirisini yeniden gündeme getirdi.

Laricani'nin açıklamasından birkaç gün önce, muhafazakar milletvekilleri, 2009 seçimlerinden sonraki protesto gösterilerine destek veren isimleri bakanlığında önemli görevlere atadığı gerekçesiyle Bilim, AraÅŸtırma ve Teknoloji Bakanı Rıza Ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vererek bakanı görevinden azletmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.