Sosyal Medya

Makale

ABDÂ’li general ne yapmak istiyor?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ABD’nin Afganistan, Irak, Suriye ve Libya’daki operasyonlarını yürütüyor hali hazırda. CENTCOM komutanı Joseph Votel, bu yılın başında bu güçlerin başına getirildi. Daha önce “Özel Harekat BirleÅŸik Komutanlığı”nın başında olan Votel, BirleÅŸik Devletleri’nin dünyadaki özel operasyonlarını yürütmekle görevliydi. Türk kamuoyu Joseph Votel’in adını mayıs ayında PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’yi ziyareti sırasında duydu. ABD, ziyaretin DAEÅž’e karşı yürütülen Rakka operasyonu hazırlıkları kapsamında olduÄŸunu açıkladı. Ancak Ankara, ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı’nın YGP ile buluÅŸmasını Türkiye’ye dönük bir “uyarı” olarak algıladı. Nitekim Türkiye’nin “düşman” olarak gördüğü bir terörist yapılanmayı ABD açıkça “müttefik” olarak tanımladı. CENTCOM’un görevinin DAEÅž’i etkisizleÅŸtirmekle deÄŸil ABD’nin OrtadoÄŸu stratejisini hayata geçirmek olduÄŸu bilinmekte. Bu strateji de maalesef OrtadoÄŸu’nun yeniden ÅŸekillenmesini ve bölge haritasının yeniden çizilmesini öngörüyor. Türk-Amerikan iliÅŸkilerinde yaÅŸanan sıkıntıların temel sebebi de iÅŸte bu “OrtadoÄŸu stratejisi”dir.

CENTCOM, bölgede Türkiye’ye raÄŸmen Güney sınırımızı PKK ve PYD’nin kontrolüne geçecek ÅŸekilde operasyonlar yürütüyor. Ancak Ankara fiili olarak çizilen bu yeni sınırları onaylamaya yanaÅŸmıyor; güney sınırlarında PKK/PYD devleti kurulmasına rıza göstermiyor. ABD’nin dışarıdan ve içeriden geliÅŸtirdiÄŸi baskıya raÄŸmen Ankara ne PKK’yı, ne onun Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’yi tanımaya yanaşıyor. Çünkü “Yeni harita” Türkiye’nin milli sınırlarını, siyasal ve toplumsal bütünlüğünü tehdit ediyor. Türkiye’nin bu pozisyonu haliyle ABD’yi rahatsız ediyor. ABD’nin bu engeli aÅŸmak için içerideki “müttefiklerini” harekete geçirdiÄŸi iddiası gayet gerçekçi duruyor. Suriye’deki YPG’yle ortak operasyonlar düzenleyen ABD’nin PKK’nın Türkiye’deki terörist saldırılarına sessiz kalması bu anlamda manidar deÄŸil mi? Suriye’deki PKK ABD’nin “müttefiki” ise; peki Türkiye’deki PKK ABD’nin nesi oluyor? Suriye ile Türkiye’deki PKK’nın birbirinden ayrı olmadığını herhalde en iyi ABD biliyor.

General Votel, PKK/PYD’den sonra 15 Temmuz darbecilerini de “Temasta olduÄŸumuz komutanlar tutuklandı, endiÅŸeliyiz” diyerek “müttefik” olarak niteledi. Türkiye’yi istikrarsızlaÅŸtıran bu iki terör örgütünün, yani PKK’dan sonra FETÖ’nün de ABD’nin “müttefiki” çıkması Türk-Amerikan dostluÄŸuna sığar mı? Pentagon’da herhalde şöyle konuÅŸmalar geçiyordur: Türkler her ÅŸeyi çok ÅŸahsi algılıyor; ABD’nin PKK ve FETÖ’yü “müttefik” olarak deÄŸerlendirmesi BirleÅŸik Devletler’in OrtadoÄŸu stratejisiyle ilgili, kiÅŸisel almayın! PKK ve FETÖ’nün deÄŸeri ABD’nin bu iki terör örgütünü sadece Türkiye’yi deÄŸil, OrtadoÄŸu’yu da dizayn etmek için kullanıyor olmasından ileri geliyor. PKK’nın hendek terörünü, iç savaÅŸ çıkarma çabalarını; FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimini ABD ve Britanya’nın OrtadoÄŸu stratejisinin parçası olarak görmek gerekiyor. 15 Temmuz darbe teÅŸebbüsü Türkiye’yi yeni OrtadoÄŸu haritasına direnmekten çıkarma ve etkisiz kılma giriÅŸimidir. Åžimdilik baÅŸaramadılar ama bu, Batı’nın darbe arayışlarından vaz geçeceÄŸini göstermiyor. Ãœstümüze gelmeye devam edecekler

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.