Sosyal Medya

Güncel

AB Zirvesi'nden Türkiye'ye Kıbrıs uyarısı

AB, Türkiye'nin Kıbrıs karasularında gaz hakkı iddia etmesine karşı çıkıyor, son yapılan zirvenin sonuç bildirgesi tasarısında Türkiye eleştirildi



AB, Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki gaz gerginliÄŸi konusunda Rum yönetiminin yanında yeraldı. Brüksel'de yapılan Ä°klim Zirvesinde hazırlanan sonuç bildirgesi teklifinde, Türkiye'nin Kıbrıs karasularına savaÅŸ göndermesine sert bir uyarı yapıldı. Tasarı teklifte Türkiye'den AB üyesi Güney Kıbrıs yönetiminin bağımsızılığna saygı göstermesi taleb edildi. Ä°ngiltere tarafından teklif tasarısına karşı çıkıldığından bu ÅŸekilde kararlaÅŸtırılıp kararlaÅŸtırılmayacağı henüz belli deÄŸil.

Güney Kıbrıs'la Türkiye arasındaki gaz gerginliÄŸi uzun yıllardan beri devam ediyor. Güney Kıbrıs yönetimi ada çevresinde gaz kaynaklarını araÅŸtırmak için uluslararası birkaç enerji holdingini görevlendirdi. Åžu sıralarda Güney Kıbrıs adına 'Saipem 2000' isimli bir araÅŸtırma gemisi Kıbrıs açıklarında gaz arıyor. Buna karşılık Türkiye'de biri savaÅŸ gemisi olmak üzere birçok gemiyle birlikte 'Barbaros Hayreddin PaÅŸa' araÅŸtırma gemisini bölgeye gönderdi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye'nin bu tepkisini kendi bağımsızlığının ihlali olarak gördüÄŸünden Salı günü, AB'de Türkiye ile henüz görüÅŸülmeyen bölümlerin görüÅŸmelerini engelleme kararı aldı. Türkiye ise Kıbrıs karasularında gaz araÅŸtırma ve çıkarma iÅŸlemi yapılabilmesi için önce adadaki Türk ve Rum toplumun anlaÅŸma yaparak uzlaÅŸmaları gerektiÄŸini savunuyor.

Kıbrıs'ta birliÄŸin saÄŸlanması için yapılan görüÅŸmeler ise uzun bir süreden beri, Rumların Kıbrıs'taki Türk deniz filosunu gerekçe göstererek katılmak istemediklerinden duraksadı.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi bölgede 2022'den itibaren çıkarmak istediÄŸi gazla milyarlarca gelir elde etmeyi planlıyor. Ancak bunun için çok büyük miktarlarda yatırım gerekiyor. Adaya en yakın Türkiye üzerinden gaz sevkiyatı yapmak, anlaÅŸmazlık nedeniyle mümkün olmadığından, çıkarılan gazın sıvılaÅŸtırılarak nakliyatının saÄŸlanması planlanıyor. Ancak buradaki gaz kaynaklarının bu denli büyük bir yatırımı amorti edip etmeyeceÄŸi belli deÄŸil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.