Sosyal Medya

Güncel

6 yıl önce hayatları çalındı

Gülen yapılanmasının soruları çaldığı iddia edilen 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekenler yüzünden pek çok kişi alması gerekenin altında puan aldı ve atanamadı. Kimi mesleğine veda etti, kimi hâlâ işsiz. Her birinin hikâyesi farklı ama mağduriyetleri ve talepleri ortak. Kopya çektiği için memuriyetten çıkarılanların kadroları için tercih hakkı istiyorlar.



Gülen yapılanması 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruları elde etti. Sınavın ardından EÄŸitim Bilimleri Testi’nde kopya çekildiÄŸi ortaya çıktı. Bu test iptal edildi. BaÅŸlatılan soruÅŸturma yaklaşık altı yıl sürdü. Aralık 2015’te nihayet dava açıldı. Geçen sürede sınava girenler Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde de kopya çekildiÄŸini dile getirdi. Bu yönde raporlar hazırlandı. Bu testlerde de soruların sızdırılmasıyla ilgili dava açıldı. Dava önce reddildi. Ancak altı yıl sonra sınavın bu testlerinde de soruların sızdırıldığı ve kopya çekildiÄŸi kesinleÅŸti. Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri de iptal edildi. 2010 KPSS'yle ilgili dört ayrı dava ise hâlâ devam ediyor. 

Kopyacılar yüzünden puanlar değişti

2010 KPSS ile kamuya tam 86 bin memur atanmıştı. Åžimdi kopya çekip yerleÅŸenler, görevden alınacak. Ancak altı yıl önce kopyacılar yüzünden atanamayan binlerce kiÅŸi maÄŸdur oldu. MaÄŸdurlar, kopyacılar yüzünden standart sapmalarının deÄŸiÅŸtiÄŸini, önceki yıllarda aynı netlerle çok daha yüksek puan alınabilirken o yıl daha düşük puanlar aldıklarını söylüyorlar. Sosyal medya üzerinden "2010 KPSS MaÄŸdurları Toplanıyor" adıyla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar. CumhurbaÅŸkanı ve BaÅŸbakan’a açık mektup ve dilekçe yollayarak taleplerini de iletecekler. Herbirinin hikâyesi farklı ama maÄŸduriyetleri ve talepleri ortak. Kopya çektiÄŸi için memuriyetten çıkarılanların yerine kendilerine de hak tanınmasını istiyorlar. O dönem yaptıkları netlere göre puanlarının hesaplanmasını ve tercih yapmayı istiyorlar. 

KPSS'den sonra hayatları değişti

KPSS’den sonra hayatı deÄŸiÅŸenlerden biri 30 yaşındaki Sibel Yanbakar. 2007'de Selçuk Ãœniversitesi Fen ve Teknoloji ÖğretmenliÄŸi’nden mezun olan Yanbakar, öğrenciyken aldığı öğrenim kredisini ödemek, KPSS’ye hazırlık dershanesine gidebilmek için ücretli öğretmenlik yapmaya baÅŸladı. 2009'da iyi bir puan aldı ama atama için yeterli olmadı. 2010 KPSS’ye çok daha iyi hazırlandı. Sınava hazırlanırken hamileydi. Sınavı çok iyi geçti. 90’nın üzerinde net yaptı. 87 puan beklerken 83 puan aldı. Bir önceki yıla göre 22 net daha fazla yapmasına karşın Türkiye sıralamasında eskisinden de geriydi. Bu arada sınavın eÄŸitim bilimleri testinde kopya çekildiÄŸi de ortaya çıktı, test iptal oldu. Ä°ddiasına göre, tüm bu stres ve üzüntü erken doÄŸum yapmasına sebep oldu.

 

 
 
 

Tokat’ta yaÅŸayan Yanbakar, yaÅŸadıklarını şöyle anlatıyor:

"Hamileliğimde hiçbir fiziksel problemim yoktu. Doktorlar, yoğun stres, üzüntü yaşayıp yaşamadığımı, yoğun bir iş temposunda mı çalıştığımı sordu. 27 haftalıkken doğurdum oğlumu. Bir kilo doğdu. Beyin kanaması geçirdi, bağırsaklarında delinme oldu. Oğlum bir yaşına kadar bağırsakları dışarıda yaşadı. İki yıl boyunca hastanelerde yaşadık. Şu anda oğlum yüzde 94 engelli. Serabral Palsi. Tüm bunlar olduktan sonra hayatım değişti. Tercihlerle uğraşamadım bile, eşim yaptı tercihlerimi. Zaten atanamadım."

"Devlete güvenip emeğimizi emanet ettik"

En büyük hayalinin öğretmenlik olduÄŸunu anlatan Yanbakar oÄŸlu ile ilgilendiÄŸi için bir süre çalışamadı. Özel sektörde çalışmak istedi. Ancak çalışma koÅŸulları ve ücreti oÄŸlunun bakımı ve masraflarını karşılamak için yeterli olmadı. 2011 ve 2012'de KPSS’ye girdi. Babasının ve eÅŸinin ısrarı ile sınava girdiÄŸini ancak hazırlanamadığnı anlatan Yanbakar, "Biz devlete güvenerek, emeÄŸimizi emanet ederek bir ÅŸeyler yapıyoruz ama KPSS’ye güvenim kalmadı. Bir bakıyorsun emeÄŸin çalınmış" diye konuÅŸuyor.

OÄŸlu 7 yaşında olan ve ana sınıfına baÅŸlayacak olan Yanbakar, öğretmenlik yapmak istediÄŸini ve maddi olarak da çalışmadığı için zorlandıklarını söylüyor. 

96 net yaptı ama...

Tuncay Güler de 2010 KPSS’den sonra hayatı deÄŸiÅŸenlerden. 2002'de Atatürk Ãœniversitesi Kimya MühendisliÄŸi’ni bitiren Güler, bir süre özel sektörde çalıştı. Ä°ÅŸsiz geçirdiÄŸi bir dönem de oldu. Daha sonra dershaneye giderek sıkı bir ÅŸekilde KPSS’ye hazırlanmaya karar verdi. Devlette çalışmak istiyordu. Sınava hazırlandığı dönemde günde 18 saat ders çalıştığını, ne ailesine ne de niÅŸanlısına vakit ayırabildiÄŸini anlatıyor. Sınavı iyi geçen Güler, 120 soruda 96 net yaptı. Aldığı puan ise 85’ti. Aynı netlerle 2014 ya da 2016 sınavlarında 96 puan alınabildiÄŸini söyleyen Güler, kopya çekenler yüzünden daha düşük puanlar alındığını söylüyor.

 

 
 
 

Mühendisti, işportacılık yaptı

Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri, Karayolları Müdürlüğü kadrolarına başvuran Güler, atanamadı. Puanını öğrendiğinde atanamayacağını hiç düşünmediğini söyleyen Güler, büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını anlatıyor. Bu durum tüm hayat planlarını da değiştirdi. Sınava girerken nişanlıydı, evlenmeyi düşünüyordu. Atanamayınca bir süre evlilik planını da ertledi. Evlendiğinde ise hâlâ işi yoktu.

Geçen altı yılda geçinmek için iÅŸportacılık da yaptı, kuruyemiÅŸ dükkânında da çalıştı. Samsun’da yaÅŸayan Güler bir yıl önceye kadar mobilya firmasında satış pazarlama bölümünde çalıştı. Firma kapanınca yeniden iÅŸsiz kaldı. 17 aylık bir oÄŸlu olan ve eÅŸi çalışmayan Güler, son bir buçuk yıldır kendisini hayata baÄŸlayan ÅŸeyin oÄŸlu olduÄŸunu söylüyor. Ailesinin ve eÅŸinin desteÄŸiyle ayakta kaldığını anlatan Güler şöyle konuÅŸuyor:

"Geç de olsa adalet istiyoruz"

"Haksız yere sınavı kazanarak o kadrolara yerleÅŸtirilenler yüzünden biz o kadrolara yerleÅŸemedik. Altı yıldır maddi ve manevi olarak çekmediÄŸimiz çile kalmadı. Geç de olsa adalet istiyoruz. Puanlarımız hesaplanararak boÅŸalan kadrolar için bize tercih ÅŸansı verilsin. Hakkımızdan fazlasını istemiyoruz. Samsun’da iÅŸ imkânı kısıtlı. MesleÄŸimle alâkalı bir ÅŸey yapmam zaten zor. Kılı kırk yararak yaşıyoruz. 38 yaşındayım. YaÅŸ ilerledikçe iÅŸ bulmak daha da zorlaşıyor."

Çaycılık, sekreterlik yaptı

33 yaşındaki Eda Karaman da 2010 yılında yaÅŸadığı maÄŸduriyetin sonraki hayatını etkilediÄŸini anlatıyor. Sanat tarihi mezunu Karaman, müze araÅŸtırmacısı olmak istiyordu. Emekli bir babanın kızı olduÄŸunu söyleyen Karaman, üniversite sınavına hazırlanırken bile dershaneye gitmediÄŸini ama KPSS için babasının kredi çekerek onu dershaneye yolladığını anlatıyor. 

 

 
 
 

Yaptığı netlerle 86 puan alabilecekken 76 puan aldığını belirten Karaman, sonuçlar karşısında çok ÅŸaşırdığını söylüyor. Karaman, EÄŸitim Bilimleri Testi’nde soruların çalındığı ortaya çıktıktan sonra Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinde de aynı durumun olmuÅŸ olacağını yıllarca dile getirdiklerini söylüyor. O dönem seslerini duyurmak için CumhurbaÅŸkanına bile mektup yolladığını anlatıyor.

Şu anda işssiz olan Karaman yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Bir daha dershaneye gidecek imkânım olmadı. Maddi imkânları kısıtlı bir aileydik. Çalışmaya baÅŸlamam lazımdı. Ä°lk önce çaycılık yaptım, sonra sekreterlik yaptım. Bu arada evlendim. EÅŸimden ÅŸiddet gördüğüm için boÅŸandım. Hamileyken de ÅŸiddet gördüğüm için oÄŸlum iÅŸitme engelli doÄŸdu. 10 aylık oÄŸlumla birlikte Ceyhan’da ailemin yanında yaşıyorum. Yüksek lisans mezunuyum ama çok düşük iÅŸlerde çalıştım. Ä°nsanlara üniversite mezunu olduÄŸumu söylemeye utanıyorum, acıyan gözlerle bakıyorlar. Åžu anda iÅŸ arıyorum. 1 AÄŸustos’ta Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri de iptal olunca en azından haklılığımız ortaya çıktı diye sevindim. YaÅŸadığımız büyük bir haksızlık. Sesimizi duyurmak istiyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.