Sosyal Medya

Coğrafyamız

5 simit ve umut

Suriyeli anne Meryem… Çocukları Kilis-Öncüpınar’ın karşısında, Bab es-Selam sınır kapısındaki mülteci kampında. Onlar için simit almış. Çocuklarını alıp Türkiye tarafına geçirmek için kapıda çaresizce bekliyor.



BAAS rejimi ve Rusya’nın Halep’i kuÅŸatmasıyla Türkiye-Suriye sınırı bir kez daha on binlerce buruk hikayenin yazılacağı bir sahneye döndü. Halep çevresinden kaçmak zorunda kalan ve sayıları 70 bine varan sivil, Kilis-Öncüpınar sınır kapısının karşı tarafında yer alan, Suriye’nin Bab es-Selam sınırı kapısında bekliyor.

Daha önce giriş yapmış

Türkiye Bab es-Selam’da 9 kamp kurdu ve yiyecek-ihtiyaç yardımı eksiksiz bir ÅŸekilde yapılıyor. Ancak zorlu kış ÅŸartları yüzünden mülteciler bir an önce Türkiye’ye geçmek istiyor. Çaresiz Suriyelilerden biri de Meryem… Daha önce Türkiye’ye geçmeyi baÅŸaran Meryem sınır kapısında beklerken Reuters muhabirinin objektifine takıldı. Çocukları için 5 tane simit almış. Sınır kapısındaki Türk polisinden kapıyı açmasını istiyor. Amacı Bab es-Selam’a gidip çocuklarını alarak Öncüpınar’a getirmek. Meryem simitleri çocuklarına götürebildi mi bilmiyoruz. Yetkililer ÅŸimdilik bilgi vermekten kaçındı.

Nobel Ödülü Kilis’e verilsin

AK Parti’nin Ä°nsan Haklarından Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ayhan Sefer Ãœstün, Nobel Barış Ödülü’nün, nüfusu kadar Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapan Kilis’e verilmesi için Nobel Komitesi’ne baÅŸvurdu. Kilis’te mültecilere sadece devlet desteÄŸi deÄŸil halkın desteÄŸi de söz konusu. Gidecek yeri olmayan Suriyelilere halk evlerini açıyor.

Mülteciler için Kızılay seferberliği

Türk Kızılayı Genel BaÅŸkanı Ahmet Lütfi Akar, sınırdaki yardım faaliyetlerine dair önemli bilgiler verdi: “Özellikle Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda ve Güveççi’de Türk Kızılayı vaziyet aldı. Mobil mutfak tırlarımızı oralara sevk ettik. Buralarda ilk olarak sıcak çorba veriyoruz. Onların kalacakları kamplarda gıda hizmeti vermeye devam edeceÄŸiz.”

AB TÃœRKIYE’YE CEVAP VEREMEDÄ°

Türkiye’nin Suriye sınırındaki sığınmacıları almak zorunda olduÄŸunu savunan AB, kendi yasal ve ahlaki yükümlülükleri ile ilgili soruya cevap veremedi. AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’nin uluslararası sözleÅŸmeler çerçevesinde Halep’ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiÄŸini söylemiÅŸti. Bir AB sözcüsü, AA muhabirinin bu açıklamaları hatırlatıp, “AB kendi sınırlarını kapatıp sınır güvenliÄŸini artırırken, Mogherini ve Hahn’ın Türkiye’ye yaptığı bu çaÄŸrılar ne kadar gerçekçi ve inanılır?” ÅŸeklindeki yazılı sorularına cevap vermekten kaçındı.

Doğuda IŞİD, güneyde Esad kuzeyde YPG, nereye gidelim?

Hasan el Hüseyin, Suriyeli bir Türkmen. Sınırın diÄŸer yakasında, Türkiye’ye girebilmek için bekleyen binlerce kiÅŸiden biri. BBC’ye konuÅŸan Hasan, iki yaşındaki oÄŸlu ve eÅŸiyle birlikte Türkiye’nin kurduÄŸu mülteci kampında kendisine yer bulmaya çalışmış. Ancak ailesiyle birlikte açıkta kalmış. Åžans eseri karşısına çıkan biri, gel bu gece benim evimde kal demiÅŸ. Hasan ÅŸunları anlatıyor: “Ä°nsanlar DoÄŸu’ya gitse IŞİD var. Kuzeye gitseler Kürt bölgesi. Güneyde Esad güçleri. Türkiye’nin onlara yardım etmesini umuyorlar.”

 




YENÄ° YÃœZYIL GAZETESÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.