Sosyal Medya

Dünya

4 IŞİD liderinin başına ödül

ABD yönetimi, IŞİD 'in 4 liderinin yerleri hakkında bilgi getirenlere toplam 20 milyon dolara varan ödül vereceğini açıkladı.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Adalet Ä°çin Ödül" (Rewards for Justice) programı altında, IŞİD liderlerinden Abdulrahman Mustafa Kaduli için 7 milyon dolar, Ebu Muhammed Adnani ve Tarkan Tayumurazoviç BatiraÅŸvili için 5'er milyon dolar ve Tarık Bin Tahar Bin Falih içinse 3 milyon dolar ödül verileceÄŸi bildirildi.

Açıklamada, Kaduli'nin ilk olarak Irak El Kaidesi'ne katılmış üst düzey bir IŞİD üyesi, Adnani'nin IŞİD 'in resmi sözcüsü, BatiraÅŸvili'nin Suriye'nin kuzeyindeki bir IŞİD komutanı ve Harzi'nin de örgütün Türkiye-Suriye sınırı bölgesindeki lideri olduÄŸu belirtildi.

IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmiÅŸti

Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmiÅŸti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüÅŸtü.

Suriye’de de geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hakim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduÄŸu ‘Ä°slam Devleti'ne 'hicret' çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürdüÄŸü açıklanmıştı.

IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluÅŸturdu.

Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduÄŸu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye baÅŸladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, AÄŸustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları baÅŸlattı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, AÄŸustos ayından bu yana koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'de IŞİD'e ait 3222 hedefi vurduklarını açıklamıştı. Bu hedefler arasında 58 tank, 184 askeri araç, 673 askeri mevzi ve 980 üs veya bina bulunuyor.

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.