Sosyal Medya

Makale

3. Irak Savaşı ve IŞİD'i Cehenneme göndermek!

Bir önceki yazıda; 'Türkiye'den asker istemeyin. Kara gücü olarak BaÄŸdat yönetimine ait askerleri ve Kuzey Irak yönetiminin askeri birliklerini kullanın. Ancak bunu yapsanız bile bu birlikler üzerinden kara operasyonu baÅŸarılı olmayabilir' demiÅŸtim.

Gerçekten de öyle yapıyorlar. Kürt yönetiminin askeri unsurları ile IŞİD karşısında tanklarını toplarını bırakıp kaçan BaÄŸdat yönetiminin askerlerini kara gücü olarak kullanacaklar. Ayrıca Suriye ve Irak'taki hemen bütün örgütleri de bir çatı altında toplayacaklar. En azından ÅŸu ana kadar böyle bir hazırlığın

iÅŸaretleri var.

Tek bir noktaya odaklanmışlar. OluÅŸturacakları koalisyonun ne tür sorunlara yol açacağını, yapacakları operasyonun arkasında nasıl bir enkaz bırakacağını, kaç tane daha örgüt ortaya çıkaracağını, bunun da Irak-Suriye hattında sonu gelmez çatışmalara yol açacağını hesap etme gereÄŸi bile duymamışlar.

3. Irak Savaşı

Kim ne derse desin bu, 1991 Körfez Savaşı ve 2003 Irak iÅŸgalinden sonraki 'Üçüncü Irak Savaşı'dır. Her ABD baÅŸkanına bir kahramanlık hikayesi yazılır. Galiba Barack Obama için de böyle bir senaryo hazırlandı. O da bir savaÅŸ kahramanı olacak ve gelenek deÄŸiÅŸmeyecek.

OrtadoÄŸu'da hiçbir savaÅŸ çözüm üretmemiÅŸ, tam tersine sorunları alabildiÄŸine artırmış, bir iken ona çıkarmıştır. Bir örgüte karşı küresel koalisyon oluÅŸturma projesi baÅŸlı başına bir skandaldır. Koca ülkeleri bir araya getirip, Irak-Suriye hattına yönelik enerji rekabetleri için hizaya sokmak, koalisyona katılan ülkeler için utanç vericidir. Üstüne üstlük bir de buna 'terörle mücadele' denmiyor mu? Ä°nsanın yerin dibine giresi geliyor.

11 Eylül sonrası küresel ölçekte terörle mücadele seferberliÄŸinin altından neler çıktı çok çarpıcı biçimde tanık olduk. Terörle mücadele ve ahlak dersi verenlerin bütün dünyaya terör yöntemleri ihraç ettiÄŸini, bunu da yeni uluslararası gerçeklik olarak pazarladığını, bir çoÄŸumuzun maalesef bu palavralara inandığını gördük. Ä°ÅŸkence ve insanlık suçları bize terörle mücadele adı altında yutturuldu.

2003 Irak iÅŸgalinin çirkinlikleri sadece bu ülkedeki yüzbinlerce ölüm deÄŸildir. Tüm insanlık için en ahlaksız yöntemlerin normalleÅŸtirilmesidir. Bu ahlaksız iÅŸgal ardında sadece terör ve kaos bırakmıştır. IŞİD'i doÄŸuran çevresel ÅŸartları ABD üretmiÅŸtir. Åžimdi kalkıp bize, bu coÄŸrafyada yaÅŸayanlara yeni yalanlar, kendince gerçekler sunmasın. ABD ve malum koalisyonun bu bölgede hiçbir kredisi yoktur, hiçbir ahlaki deÄŸer taşımadıkları da tescillenmiÅŸtir.

IŞİD'İ DEĞİL IRAK'I CEHENNEM BEKLİYOR

Basit diplomatik yöntemlerle, kıvrak manevralarla çözülebilecek sorunları Anglo-Amerikan saÄŸcı davranış bozukluÄŸu ile çözmeye kalktığınızda ortada sadece enkaz ve felaket bırakırsınız. Son elli yıldır bu gerçek hiç deÄŸiÅŸmemiÅŸtir. ABD baÅŸkanlarına kahramanlık hikayeleri yazma adına milletler kıyıma uÄŸratılmış, ülkeler harabeye çevrilmiÅŸtir.

Obama'nın 'IŞİD'i cehenneme gönderme' stratejisi bundan hiç de farklı deÄŸildir. Belki IŞİD Cehenneme gitmeyecek ama Irak'ı cehennem gibi bir gelecek bekliyor. Irak ve Suriye'nin kaderi artık birleÅŸmiÅŸtir ve Ä°ran sınırından Akdeniz kıyısına kadar uzanan bölge bu gidiÅŸle daha uzun süre huzur bulmayacaktır.

3. Irak Savaşı'nda ABD'nin liderliÄŸinde oluÅŸturulan koalisyona on Arap ülkesi destek veriyor. Bu destek üzerine tezler, düÅŸünceler üretilemez ve bu destekle bir yere varılamaz. Bu ülkelerin kendi tercihleri ve inisiyatifleri olduÄŸunu kimse iddia edemez. Onlara sadece rol verilir ve uygularlar. Bugüne kadar bölgeye yönelik ABD planlarından hiç birini sorguladıklarına ÅŸahit olmadık.

Ancak Ä°ran, Suudi Arabistan ve Ä°srail'in aynı paydada buluÅŸması oldukça dikkat çekici. GörünüÅŸte bu bir terörle mücadele ve erdemli bir davranış olarak kabul edilebilir. Bence hiç de öyle deÄŸil. Ä°ran ve Ä°srail'in özel gündemi burada ciddi biçimde örtüÅŸüyor. Buna S. Arabistan'ın talimatla hareket etmesini de eklersek bu ortaklığın olmayan sırrı da çözülmüÅŸ olur.

IŞİD'Ä°N EN BÜYÜK ZARARI TÜRKÄ°YE'YE

IŞİD en büyük zararı Türkiye'ye verdi. KonsolosluÄŸumuz basıldı ve insanlarımız rehin alındı. Bunlardan bir tanesinin başına bir iÅŸ gelmesi Türkiye'yi ayaÄŸa kaldırır. Öyleyse akl-ı selimle hareket etmek gerekiyor. Askeri operasyon rehineleri tehlikeye atar. ABD ordusu, bir yıldır IŞİD'in elinde bulunan kendi rehinelerini kurtarmak için bir operasyon yaptı. Sonuç? Örgüt ABD'li bir gazeteciyi öldürdü.

Terörle mücadele konusunda hiçbir ülke Türkiye kadar istikrarlı ve kararlı olmadı. Bir çok ülke, 'benim teröristim, senin teröristin' derken Türkiye bu konuda hep ilkeli durdu. Dolayısıyla yapılacak askeri müdahalede Türkiye'nin tavrını bu açıdan sorgulamak insafsızca olacaktır. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığı Irak'taki terör örgütlerine karşı da devam edecektir. Bu iÅŸbirliÄŸi her zaman yapılacaktır. Terör örgütleri üzerinden, ölüm mangaları üzerinden Irak'ta hükümet kuranların Türkiye'nin bu tavrını sorgulama hakları yoktur.

Türkiye için Irak meselesinde köklü çözümler önceliklidir. Bu konuda da onların hiçbir iÅŸbirliÄŸi projesi ve önerisi yoktur. Daha doÄŸrusu Irak ve Suriye'nin sorunlarının çözülmesine yönelik bir uluslararası irade söz konusu deÄŸildir. Batı, bu konuda ikiyüzlüdür, çifte standartlıdır.

IŞİD BİR ENERJİ HARİTASIDIR!

IŞİD sadece Sünni meselesi deÄŸildir. IŞİD bir enerji kavgasıdır. Örgütün daha ilk günden bu yana özellikle enerji haritasını izlemesi dikkatlerden kaçmamalıdır. Irak ve Suriye'nin petrol bölgelerine, boru hattı güzergahlarına yönelmekte özellikle Sünni bölgelerdeki enerji havzalarını denetim altına almaya çalışmaktadır. Ayrıca IŞİD'in S. Arabistan'ın petrol bölgelerine yöneleceÄŸi bile konuÅŸulmaktadır. Öyleyse örgütün bu gücü nereden aldığı devletler kadar ÅŸirketler üzerinden de sorgulanmalıdır.

EndiÅŸem, yapılacak operasyonun Irak ve Suriye'de sonsuz çatışmalara neden olmasıdır. Kürtleri ve Åžiileri böyle ön cephede kullanmak çok ciddi mezhepsel krizlere, çatışmalara neden olacaktır. Etnik ve mezhep eksenli çatışmalar alabildiÄŸine yapılacaktır. Sünni Arap, Åžii Arap ve Kürtler arasında derin uçurumlar ve düÅŸmanlıklar doÄŸuracaktır. Zaten var olan kimlik eksenli cepheleÅŸme önü alınmaz hale gelebilecektir.

IŞİD sadece bir formattır. Saldırıların ardında yepyeni örgütler yepyeni formatlarla ortaya çıkacaktır. Yani korkumuz rehinelerimizdir ve yeni örgütler ve yeni çatışmalardır. 'Obama'ya kahramanlık hikayesi yazma' ve 'IŞİD'i Cehenneme gönderme' projesi yaygın çatışmalar demektir. Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan hatta S. Arabistan'ın bu çatışmaların içine çekilmesi ya da terör saldırılarının bu bölgelerde tırmanması demektir.

Unutmayın savaÅŸ oyunu oynamak isteyenlerin elinde yarına iliÅŸkin hiçbir çözüm projesi yoktur. Sadece yıkım vardır.

KAYNAK:http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/IbrahimKaragul/3-irak-savasi-ve-isidi-cehenneme-gondermek/55846

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.