Sosyal Medya

Makale

Türkiye’nin Suriye’ye Girmesi ABD’ye Karşı Jest mi Yoksa Rest mi?

Öncelikle ülkemizde son 10 gündür anormal derecede artan patlamalara dikkat çekmek istiyorum:

Aşağı haritadaki Cerablus-Azez bölgesi, sarı renkle işaretli doğudaki Rojava-Kobani bölgesi ile batıdaki Afrin Kürt Bölgesinin birleşmesini engelliyor.

Batı, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca boydan boya bir Kürt Devleti kurmak istiyor. Amaçları bu tampon Kürt Devleti sayesinde Türkiye’nin Suriye ve OrtadoÄŸu ile irtibatını kesmek. Bu yüzden ABD, Ä°ngiltere, Ä°srail, Almanya vs en seçkin özel birlikleri ÅŸuan PYD ile ortak operasyon içerisinde.

BATI- PYD ittifakı 10 gün önce IŞİD’in kontrolündeki Suriye Menbic kasabası ele geçirdi. Menbic’in kontrolünün ele alınmasıyla Cerablus-Azez hattında bulunan IŞİD’lilerin güneyde (Rakka ve Haseke) bulunan ana yapıyla irtibatları ve lojistikleri kesilmiÅŸ oldu. Bundan sonra Cerablus-Azez hattının IŞİD’ten temizlenmesi kolaylaÅŸtı.

Fakat Türkiye buna razı deÄŸil ve Suriyeli muhalifler aracılığıyla bu bölgenin PYD’nin eline geçmesini engellemeye çalışıyor.

Batı, Türkiye'nin Azez-Cerablus hattını PYD'ye teslime razı etmek için her türlü yolu deniyor.

Ne gariptir ki, 10 gün önce Menbic ele geçirilip yönlerinin Cerablus’a dönmesiyle beraber Türkiye’de anormal bir bombalı eylem artışı oldu.

Bu bombalamaların birçok farklı faktörü vardır muhakkak ama bence en önemlisi Batılı İstihbarat birimleri aracılığıyla olanıdır ki; Erdoğan'ın "bize diz çöktüremezsiniz..." açıklamasının nedeni budur.

 

******

Bu sabah (24 AÄŸustos) Türkiye özel bir birlikle Suriye’ye girdi.

Dünyaya verilen mesajda IŞİD’e yönelik bir operasyon için Suriye’ye girildiÄŸi yönünde.

Ama içeride, PYD’nin Cerabluz-Azez hattını ele geçirmesini engellemek için girdiÄŸi konuÅŸuluyor.

Bu harekâtın ABD’nin 2. Adamı, BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye geleceÄŸi günün sabahında olması manidar.

Åžahsen bu harekâtı ABD’ye verilen bir mesaj olduÄŸunu düşünüyorum:

Eğer Suriye'ye IŞİD için girildiyse bu, ABD'ye bir jesttir. İyi niyet gösterip Gülen'in iadesini sağlamak içindir.

Yok, bu harekât PYD'nin bölgeye girişini engellemek içinse o zaman bu ABD'ye çekilen bir resttir. ABD'ye "senin darbedeki rolünü biliyorum, madem öyle işte böyle..." mesajını vermektir.

Bu bir rest mi yoksa jest mi; şimdiden söylemek zor.

Kanaatimce bu harekât her iki yöne evirilebilme yeteneÄŸine sahip; bu nedenle ABD’ye “ne bulmak istiyorsan, tercihini sen yap” diyerek bunun jest veya rest olmasının ABD’ye baÄŸlı olduÄŸu gösterilmek isteniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.