Sosyal Medya

Dünya

'Tecavüz emrini yarbay verdi'

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde toplu tecavüze uğrayıp evi yakılan bir kadın, askeri mahkemede, emirleri kendisinin gözü önünde bir yarbayın verdiğini söyledi.



SavaÅŸ suçları ve insanlık suçları iÅŸlemekle suçlanan yarbay Bedi Mobuli Engangela aleyhinde, bu kadının da aralarında olduÄŸu 1000 kadar kiÅŸi tanıklık yapıyor.

Yarbay Engangela, bütün suçlamaları reddediyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bu davanın Kongo ordusu açısından bir sınav olduÄŸunu söyledi.

Daha önce cinsel ÅŸiddetle suçlanan Kongo ordusuna mensup üst düzey subayların çoÄŸu askeri mahkemeler tarafından aklandı.

Yaralarını gösterdi

Bugün yarbay Engangela aleyhine tanıklık yapan ve kendi güvenliÄŸi açısından adı açıklanmayan kadın, mahkeme heyetine yaralarını gösterdi.

Kadın, Yarbay Enangela'nın kendisini tanımasını istemediÄŸi için mahkeme salonuna bütün vücudunu ve yüzünü kapatan bir giysiyle girdi. DuruÅŸma sırasında da kenarında bir pencere olan kapalı bir kabinde oturdu.

Kadın, kabinin içinde çarÅŸafını çıkarıp yaralarını, bu pencereden sadece yargıçların görebileceÄŸi bir ÅŸekilde gösterdi. Yargıçların kadının yaralarına bakarken irkildikleri dikkat çekti.

Kadın tanık Güney Kivu eyaletindeki Kalehe kasabasındaki mahkemeye, Yarbay Engangela'nın birliklerinin köyüne saldırısı sırasında, dört kez tecavüze uÄŸradığını anlattı. Daha sonra askerlerin kendisi ve oÄŸlu hala içerdeyken sazdan yapılmış kulübesini ateÅŸe verdiklerini de ekledi.

Yarbay Engangela eski devlet baÅŸkanı Joseph Mobutu zamanında orduya katılmış, daha sonra ordudan firar ederek milis güçlerine katılmıştı.

Yarbay 106

Engangela, 2005 yılında imzalanan barış anlaÅŸması çerçevesinde yeniden orduya alınan milisler arasındaydı ve Güney Kivu eyaletindeki 106. taburun komutanlığına kadar yükseldi. Bu yüzden Yarbay 106 diye de anılıyordu.

Fakat 2005 ile 2007 arasında yine ordudan firar edip ayrı hareket etmekle ve çocuk askerlerden devÅŸirdiÄŸi güçle köylere saldırmakla suçlanıyor. Bu dönemde Kongo'da üslenen FDLR adlı Ruandalı isyancı grupla da iÅŸbirliÄŸi yaptığı iddia ediliyor.

Çatışmaların resmen sona ermesine raÄŸmen, milis gruplarının on yıldır hala faal olduÄŸu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doÄŸusunda cinsel ÅŸiddet çok büyük bir sorun.

Bu konuda hem milis, hem de ordu mensuplarına suçlamalar getirildi ama üst düzey subaylar arasından mahkum olan çok az kiÅŸi var.

Bu yılın baÅŸlarında iki asker toplu tecavüz suçundan mahkum oldu ama her ikisi de düÅŸük rütbeliydi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.