Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Kördüğümü açmak üzereyiz'

Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde iki taraf arasında mekik dokuyan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise son olarak rejim heyetine taslak bir metin iletti. Rejimi temsil eden diplomat Caferi, "İçerik olarak olmasa da biçim olarak kördüğümü açmaya başladık. Bir önceki görüşmeleri kaplayan buzu kırmak üzereyiz" açıklamasını yaptı.



Cenevre'deki görüşmeler 10. gününe girerken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura son olarak rejim heyetine taslak bir metin iletti. 

Suriye'nin BM Büyükelçisi BeÅŸar Caferi'nin açıklamasına göre görüşmelerde ilerleme var, "İçerik deÄŸil biçim olarak  kördüğümü açmaya baÅŸladık. Bir önceki görüşmeleri kaplayan buzu kırmak üzereyiz" diyen Caferi, Mistura'dan aldıkları yeni taslak metni inceledikten sonra geri dönüş yapacaklarını belirtti.  

Suriyeli diplomatın açıklamasına göre, taraflar arasında henüz siyasi geçiş süreci konusunda ortak bir vizyon oluşmuş değil

Esed yönetimi, Cenevre'de süren görüşmelere yabancı güçlerin müdahale etme hakkının bulunmadığı çıkışını yapan Caferi, "Suriyeliler arasında diyalogtan söz ediyorsak eÄŸer, bu, Ruslar ve Amerikalılar dahil görüşmelere dışarıdan müdahale olmaması gerektiÄŸi anlamına gelir" dedi. 

Caferi'nin bu sözleri tam da ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin Moskova'da Rus Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'le görüşmesi öncesine denk geldi. 

Cenevre baÅŸladıktan kısa bir süre sonra Ruslar sürpriz bir kararla, ülkedeki güçlerinin bir kısmını çekmiÅŸti. Bu hamle, Rusya'nın, siyasi bir geçiÅŸ sürecinde uzlaÅŸması için Åžam'a baskı yaptığı ÅŸeklinde yorumlanırken, Caferi buna karşı çıktı. Rejim adına müzakereleri yürüten Caferi  "EÄŸer bir baskı yapılacaksa, ABD yönetimi Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteklediÄŸi silahlı gruplara bu baskıyı yapmalı" diye konuÅŸtu. 

'Doğru yönde bir adım'

Kahire Muhalifleri Platformu adına konuÅŸma yapan, Eski Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi de Mistura’ya iki belge teslim ettiklerini aktardı. Birinci belge,  Kahire Platformu’nun vizyonuna göre bu metinlerden birisi Cenevre Bildirgesinin hayata geçirilmesi için bir yol haritasını, ikincisi ise siyasi süreçle ilgili temel nokta ve ilkeleri kapsıyor. 

Makdisi, muhaliflerin tek çatı altında birleÅŸmesi konusunda "Dünyanın geliÅŸmiÅŸ ülkelerinde bile muhalifler aynı pozisyon üzerinde anlaÅŸmayabilir hele ki Suriye gibi bir ülkenin muhaliflerinin anlaÅŸması çok zor. O yüzden de Mistura bu farklı muhalif grupların görüşlerini ortak bir noktada buluÅŸturmaya çalışıyor ve bir ortak siyasi vizyonu ortaya koyacak. Bu çalışma daha bitmedi ancak biz ÅŸimdiden bunun doÄŸru yönde atılmış bir adım olduÄŸunu düşünüyoruz." dedi. 

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.