Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Kırgın değiliz, minnet duyuyoruz'

Gaziantep’te bir grup tarafından darp edilen Suriyeli sığınmacı Muhammed Said Al Jazeera’ya konuştu, “Türk halkı bize fazlasıyla tahammül etti, minnettarız, yaşananlar için kırgın değiliz” dedi.



Halep’in orta halli mahallelerinden Åžaar’ da taksicilik yaparak hayatını sürdürürken çıkan savaÅŸla birlikte tüm hayatı deÄŸiÅŸen ve evine isabet eden varil bombasından sonra umut kapısı olarak Türkiye’yi gören Suriyeli sığınmacılardan biri Muhammed Said Suci.

Suriyeli mültecilere yönelik olayların arttığı günlerde bir akÅŸam iÅŸ dönüÅŸü Güneykent mahallesinde bulunan evine dönen Muhammed Said’i kötü bir sürpriz karşıladı.

18 AÄŸustos akÅŸamı saat  20.00 sularında evine yakın bir sokak arasında aniden karşısına çıkan 4 kiÅŸilik bir grup kendisine saldırdı. Aldığı darbelerle kendisinden geçen Muhammed Said, aynı kiÅŸiler tarafından bir inÅŸaat çukuruna atıldı. 3,5 saat kaldığı çukurda inleme seslerini duyan bir mahalle sakini tarafından çağırılan ambulansla devlet hastanesine kaldırılan Suriyeli Muhammed bir gece komada kaldı.

Bel, çene ve kol bölgesinde kırıklar bulunan Muhammed hastanede  10 gün tedavi gördükten sonra  taburcu edildi ve evine döndü.

Gaziantep’ in 40 dereceyi bulan sıcağında, tek bir odadan ibaret  evlerinde ziyaret ettiÄŸimiz Suci Ailesi, bir taraftan yokluk ve imkansızlıkla mücadele ederken diÄŸer yandan bundan sonrası için kendilerini bekleyen belirsizliÄŸin endiÅŸesini yaşıyor.

‘Mecbur kalmasak gelmezdik’

Muhammed Suci'nin eÅŸi Dua Suci, “Evimiz varil bombalarıyla mahvolmasaydı gelmezdik. Ölsek de kendi memleketimizde ölürdük. Orada varil burada linç. Tüm bu olup bitenler karşısında ÅŸaÅŸkınız. EÅŸimi tanımış olsalar gerçekten onu bu duruma sokmazlardı. Åžayet ona bir ÅŸey olsa biz ne yapardık. Kim bize sahip çıkardı. Halimiz ne olurdu bilmiyorum. Ben biri engelli 2 çocukla yabancısı olduÄŸum bir ülkede ne yapabilirdim” diyor.

Çenesi kırık olduÄŸu için konuÅŸmakta zorlanan Muhammed Said ise tüm yaÅŸananlara raÄŸmen kırgın olmadığını ve bu olanların tüm Türk halkına mal edilmemesi gerektiÄŸini belirtiyor:
“Ortada net bir provokasyon ve kışkırtma var. Türkiye halkı bize fazlasıyla tahammül etti. Bugüne kadar yaptıkları minnet duymamız için bize yeter. Bizim içimizde de yanlış insanlar bulunuyor. Kötü ÅŸeyler yapan Suriyeliler de var. Ancak Türk kardeÅŸlerimiz bunu tüm Suriyelilere karşı bir nefret sebebi görmesinler. Bunu özellikle rica ediyorum. Yanlış yapanlar cezalandırılsın”

Dua Suci, “Bir taraftan eÅŸim sırf Suriyeli olduÄŸu için dövülürken diÄŸer taraftan çevremizde bulunan bir çok Türk vatandaşı bu durumdan dolayı bizden helallik istiyor, bize yardım etmek istiyorlar. Bir taraftan korkuyoruz diÄŸer yandan da ümitleniyoruz. Ä°nÅŸallah bizim başımıza gelenleri kimse bir daha yaÅŸamaz” ifadelerini kullanıyor.

Varil bombalarından kaçtı

Halep merkezde 10 yıldır taksicilik yapan Muhammed Said, savaşın başlaması ile birlikte Halep-Kilis sınır kapısı arası yolcu taşımaya başladı.

9 yıl önce Azez’li Dua ile evlenen Said’in bu evlilikten 2 erkek çocuÄŸu var. Ä°lk çocuÄŸu Hüseyin bebeklik döneminde geçirdiÄŸi menenjit hastalığından dolayı gözlerini kaybetmiÅŸ. Gözleri görmeyen Hüseyin 6 yaşında ve 5 yıldır yataÄŸa bağımlı yaşıyor. Ailenin küçük çocuÄŸu Vaddah ise 5 yaşında.

Her an yüz yüze oldukları ölüm gerçeÄŸine raÄŸmen Halep’ten ayrılmayan Suci ailesi, bir gece evlerine isabet eden varil bombasından sadece canlarını kurtulabildiler ve son umut olarak gördükleri Gaziantep’e göç etmek zorunda kaldılar.

Hiçbir birikimi olmadığını söyleyen Muhammed Said,  Halep’ te 6 ay önce tek gelir kaynağı olan ticari taksinin de çalındığını ve bir yakını tarafından Gaziantep’in Güneykent mahallesinde bulunan tek göz evi 500 tl aylık kira ile tuttuklarını söylüyor.

Said, bir halı yıkama fabrikasında bulduÄŸu iÅŸte 200 tl haftalıkla çalışmaya baÅŸladı. Suci ailesi bazı yardım kuruluÅŸlarından aldıkları yardımlarla birlikte kıt kanaat geçinmeye çalışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.