Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İnsani koridor açın'

Ateşkes girişimleri sürerken İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölü sayısı 833'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü, 5 bini geçen yaralının tahliyesi için insani koridor açılması çağrısı yaptı.



Ä°srail'in Gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediÄŸi saldırılarda ölenlerin sayısı 833'e yükseldi. Ölenlerin 190'ı çocuk, 97'si kadın, 47'si de yaÅŸlı. Saldırılarda 5 bin 273 kiÅŸi de yaralandı.

Ä°srail cuma günü saldırılarını özellikle Gazze merkezde bulunan Åžeyh Rıdvan semtinde yoÄŸunlaÅŸtırdı. 

Günün ilerleyen saatlerinde ise ordu güçleri salı günü 70 Filistinlinin öldürüldüÄŸü Åžecaiyye'yi yeniden bombalamaya baÅŸladı.

Ä°nsani koridor çaÄŸrısı

Dünya SaÄŸlık Örgütü ise, Gazze'de Ä°srail'in saldırılarından yaralı kurtulan 5 binden fazla Filistinlinin güvenli bir ÅŸekilde tahliye edilmesi ve Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme saÄŸlanması amacıyla insani koridor açılması çaÄŸrısı yaptı.

Örgüt, yayınladığı açıklamada sahil kesimindeki Aksa Hastanesi de dahil olmak üzere Gazze'de bulunan dört hastanenin Ä°srail saldırılarında hasar gördüÄŸünü belirterek yaralıların tahliyesi için açılması gereken insani koridorun önemini vurguladı.

Örgüt ayrıca Gazze'deki hastanelerdeki ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısına dikkat çekerek insani koridor sayesinde bu malzemelerin de Gazze'ye ulaÅŸtırılabileceÄŸini aktardı.

Gazze'deki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu (UNRWA) Direktörü Robert Turner, Åžifa Hastanesi'nde pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, "Gazze'deki ajans depolarında evlerini terk eden insanlar için ihtiyaç olan gıda ve ilaç stoku tükenmiÅŸtir" demiÅŸti.

Mısır hâlâ yardımın geçiÅŸine izin vermiyor

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Onlarca yardım konvoyu, Mısırlı yetkililer izin vermediÄŸi için Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor. Mısır yönetimi, cumartesi günü de Gazze'ye insani yardım götüren gıda ve tıbbi malzeme yüklü konvoyun bölgeye geçiÅŸine izin vermemiÅŸti" dedi.

Refah Sınır Kapısı’nın acilen açılıp, Gazze'ye yardım ve saÄŸlık malzemelerinin giriÅŸinin saÄŸlanması çaÄŸrısında bulunan Berhum, "Refah Sınır Kapısı'nın bu zor ÅŸartlar altında kapalı tutulması, Mısır'ın bölgedeki rolüne hiç yakışmayan bir tutum" ifadelerini kullandı.

Yaralılar ve hastalar için durumun giderek kötüleÅŸtiÄŸi Gazze'de son umut olarak görülen Avrupa'dan gelen yardımlarsa Mısır tarafından engelleniyor.

Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı Gazzelilere kapatması ve ve insani yardım amacıyla Gazze’ye girmeye çalışan heyetlere izin vermemesi Gazze’de büyük tepkiye neden olmuÅŸtu.

Sınır kapısında bekleyiÅŸini sürdüren yardım ekibinin Gazze'ye girip giremeyeceÄŸi henüz belli deÄŸil. Ä°srail'e dünya kamuoyundan önemli bir tepkinin gelmemesi ve somut bir adımın atılmaması dolayısıyla Gazze'de insani yardımların saÄŸlanması için yeterli baskı ve diplomasi gerçekleÅŸtirilemiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.