Sosyal Medya

Dünya

"Elimizde binlerce belge var, Türkler değil Ermeniler soykırım yaptı"

Louisville Üniversitesi Tarih Profesörü Justin McCarthy, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarına ilişkin, ''Elimizde binlerce ama binlerce belge var. Bu belgeler Türklerin değil, Ermenilerin soykırım yaptığını gösteriyor'' dedi.



McCarthy, Toronto Üniversitesi’nde, Kanada Türk Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen, ''DoÄŸu Anadolu’daki Ä°nsanlık Trajedisinin 100. Yılı'' konulu konferansta, 1915 yılında meydana gelen olaylarla ilgili bilgi verdi. 
 
1915 Türkiye'sini anlamak için büyük fotoÄŸrafa bakmak gerektiÄŸini ifade eden Justin McCarthy, Rusya’nın o dönemdeki etkisinin geliÅŸmeleri yönlendirdiÄŸini söyledi. Söz konusu geliÅŸmelerin din kaynaklı olduÄŸunu anlatan McCarthy, ‘’Müslüman çoÄŸunluÄŸun ortasında kalan Ermeniler, Rusya’nın teÅŸvikiyle devlet olmak istediler’’ diye konuÅŸtu.
 
"Ä°NSANLAR DEVLETE BAÅž KALDIRDI"
 
Bir devletin, vatandaÅŸlarının yönetime baÅŸkaldırmasına karşı önlem almasının soykırım sayılamayacağını belirten McCarthy, ‘’Ermeniler yaÅŸadıkları devlete baÅŸkaldırdılar. Bunun adı nedir? Buna vatan hainliÄŸi derler’’ ifadesini kullandı.
 
McCrthy, TaÅŸnak Ermenilerinin, Van’ı iÅŸgal ettiklerinde ÅŸehirde katliam gerçekleÅŸtirdiklerini, Ruslara, geldiklerinde yapacak iÅŸ bırakmadıklarını ifade etti.
 
"ERMENÄ°LER Ä°NGÄ°LÄ°ZLERLE ANLAÅžTI"
 
Rusların teÅŸviki ile devlet olma hayaline kapılan Ermenilerin, Ä°ngilizlere birçok teklifte bulunduÄŸuna deÄŸinen Justin McCarthy, ÅŸunları söyledi:
 
‘’O dönem Osmanlı devletinin en kuvvetli ve düzenli orduları doÄŸu bölgesinde idi. Ermeniler, BaÄŸdat demiryolunu tahrip etmeyi, bu yolla Osmanlı devletine darbe vurmayı teklif ettiler. BaÄŸdat demiryolunun çalışamaz hale gelmesi, Osmanlı devletinin yarısının gitmesi, savaşın da kazanılmasının da garanti edilmesi anlamına geliyordu. Ermeniler, Ä°ngilizlere güney ve doÄŸuda karışıklık çıkararak yardımcı olmayı teklif ettiler.’’
 
"OSMANLI, ERMENÄ°LERÄ° BÄ°LE ERMENÄ°LERDEN KORUDU"
 
Böylesi durumlarda devletlerin yapması gerekenin, insanlarını korumak olduÄŸunu belirten McCarthy, ‘’Osmanlı da öyle yaptı. Ermenileri, olay çıkarttıkları bölgelerden baÅŸka yerlere taşıdı. Hatta Osmanlı, Ermenileri bile Ermenilerden korudu. Ermenilerin nefret ettiÄŸi Cemal PaÅŸa, açlıktan ölmek üzere olan Ermenilere yiyecek dağıttı’’ deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
McCarthy, Ermenilerin doÄŸuda Osmanlı askerlerini, devlet görevlilerin, valileri bile öldürdüÄŸünü, astığını ve iÅŸkence ettiÄŸini, bu olaylardan sorumlu bir tane bile Ermeni bulunamadığını aktararak, ‘’Åžimdi kim soykırım suçlusu? Herhalde Osmanlı deÄŸil’’ diye konuÅŸtu.
 
Tüm bu olaylar olurken, Osmanlı devleti yöneticilerinin, istese Ermenileri kolayca öldürebilecekken bunu yapmadığına dikkati çeken Justin McCarthy, ‘’sadece bu kiÅŸilerin yerlerini deÄŸiÅŸtirdiler’’ dedi.
 
‘’Birileri 100 yıldır Osmanlı’nın Ermenileri katlettiÄŸine dair belge arıyor’’ diyen Jsutin McCarthy, ÅŸunları kaydetti:
 
‘’Eimizde binlerce ama binlerce belge var. Bu belgeler Türklerin deÄŸil, Ermenilerin soykırım yaptığını gösteriyor. Osmanlı arÅŸivleri açık ama Ermenilerinki deÄŸil. Tarih, insanların birbirini öldürmesine savaÅŸ der. 1915’te orada olanlar da soykırım deÄŸil, savaÅŸtı.''
 
Eski ABD BaÅŸkanlarından Ronald Reagan’a danışmanlık da yapmış olan uluslararası hukuk ve ABD anayasa hukuku uzmanı Bruce Fein de, bir olaya soykırım denilebilmesinin kriterleri olduÄŸunu belirterek, ''1915 Türkiyesi'nde olanlara soykırım denilemez’’ ifadesini kullandı.
 
Öte yandan konferans salonuna gelen bir grup Ermeni, organizasyonu protesto etti. Eylemciler, daha sonra üniversitenin güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle salonu terk etti.

 


KAYNAK: AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.