Sosyal Medya

Çocuk

E.A.E 9 - Kabullendiğinizi göstermek için edilgen dinleme

Ebeveynin etkin dinleyişi, çocuğun, müdür yardımcısının yanına gönderilmesindeki ilk durumun ötesine geçmesini sağlamıştır. Çocuk kabul edildiği bu kısa süre zarfında büyür. Duygularının ifade edilmesine müsaade edilmiş; kendi başına problem çözmedeki ilk adımı atmasınayardım edilmiştir.



Hiç bir ÅŸey söylememek de kabul mesajını kolayca verebilir. KonuÅŸmamak -"edilgen dinleme"- güçlü bir sözsüz mesajdır ve bir kiÅŸinin gerçekten kabul edildiÄŸini etkili bir ÅŸekilde ona hissettirmek için kullanılabilir.

Bir kiÅŸinin suskunluÄŸunun kendinizi kabul edilmiÅŸ hissettirmesi mükemmel bir deneyim olabilir.

 Ä°letiÅŸim kurmayarak iletiÅŸimde bulunmak, lise öÄŸrencisinin eve yeni geldiÄŸinde babasıyla yaptığı konuÅŸmada olduÄŸu gibi:

ÇOCUK: Bugün müdür yardımcısının odasına gönderildim.
EBEVEYN: Yaa?
ÇOCUK: Evet. Bay Franks sınıfta çok konuÅŸtuÄŸumu söyledi.
EBEVEYN: Anlıyorum.
ÇOCUK: O yaÅŸlı adama tahammül edemiyorum. Öyle oturur ve sorunlarından ya da torunlarından bahseder ve bizim bunlara ilgi duymamızı bekler. Ä°nanamayacağın kadar sıkıcı.
EBEVEYN:Hımm.
ÇOCUK: Hiçbir ÅŸeyle uÄŸraÅŸmadan sınıfta oturmanın imkanı yok! Delirirsin. O konuÅŸuyorken Jeannie ve ben oturuyoruz ve ÅŸakalaşıyoruz. Hayal edebileceÄŸin en kötü öÄŸretmen. Böylesine kötü bir öÄŸretmenden ders almak beni kızdırıyor.
EBEVEYN: (Sessiz)
ÇOCUK: ÖÄŸretmen iyi olduÄŸunda gerçekten sorun olmuyor ama Bay Franks gibi birisinden birÅŸey öÄŸrendiÄŸimi hissetmiyorum. Bunun gibi bir adamın ders vermesine neden izin veriyorlar?
EBEVEYN: (Omuz silker)
ÇOCUK: Sanırım buna alışmaya çalışsam iyi olacak çünkü her zaman iyi öÄŸretmenlerle karşılaÅŸmayacağım. Ä°yi olanlardan çok kötü olanlar var ve eÄŸer bir tane kötünün beni etkilemesine izin verirsem üniversiteye girmek için ihtiyacım olan notları alamayacağım. Sanırım kendime zarar veriyorum.

Bu kısa bölümde sessiz olmanın önemi açıkça gösterilmiÅŸtir. Ebeveynin etkin dinleyiÅŸi, çocuÄŸun, müdür yardımcısının yanına gönderilmesindeki ilk durumun ötesine geçmesini saÄŸlamıştır. Çocuk kabul edildiÄŸi bu kısa süre zarfında büyür. Duygularının ifade edilmesine müsaade edilmiÅŸ; kendi başına problem çözmedeki ilk adımı atmasına yardım edilmiÅŸtir.

Bir ebeveyn çocuÄŸuyla konuÅŸurken aÅŸağıdaki gibi cümleler kullanarak konuÅŸmaya karışıyorsa, çocuÄŸun geliÅŸimine katkı saÄŸlayamayacak olması ne büyük üzüntüdür:

   "Ne yaptın? Müdür yardımcısının odasına gönderildin! Oh harika!"
   "Ä°yi, bu sana ders olsun!"
   "Åžimdi, Bay Franks o kadar da kötü deÄŸil, deÄŸil mi?"
   "Canım, kendine hakim olmayı öÄŸrenmelisin."
   "Tüm hocalara alışmayı öÄŸrensen iyi olacak."

Ebeveynlerin bu gibi durumlarda gönderdiÄŸi tüm bu mesajlar ve daha fazlası çocuÄŸa sadece kabul edilmediÄŸini iletmekle kalmaz ayrıca daha sonra çocukla iletiÅŸim kurmanızı engeller ve onun tarafında sorun çözümünü ortadan kaldırır.

Hazırlayan: Burçin Yılmaz

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.