Sosyal Medya

Sağlık

'Beyaz saç geni bulundu'

Doğa bilimleri dergisi Nature Communications'ta yayımlanan bir araştırmaya göre bilim insanları saçların beyazlamasına neden olan geni buldu. Uzmanlara göre buluş, saçların beyazlamasının geciktirilmesine ya da tamamen önüne geçilmesine yardımcı olabilir.



Bilim insanları; Avrupa, Afrika ve Kuzey Amerika'dan farklı etnik kökenlere sahip 6 binden fazla gönüllüden alınan DNA'lar ile gerçekleştirdikleri araştırmanın sonucunda saçların beyazlamasına neden olan geni bulmuş olabileceklerini düşünüyor.

'Tek gen olmayabilir'

Doğa bilimleri dergisi Nature Communications'ta yayımlanan araştırmaya göre deri, saç ve göz zarlarında oluşan biyolojik pigmenti düzenleyen gen; IRF4. Bazı uzmanlara göre bu buluş, saçların beyazlamasının geciktirilmesi ya da tamamen önüne geçilmesinin önünü açabilir. Fakat, araştırmacılar IRF4 geninin saçların beyazlaşmasına neden olan tek gen olmayabileceği ihtimali üzerinde de duruyor.

'Bu çapta bir araştırma daha önce yapılmamıştı'

University College London araştırmacısı Kaustubh Adhikari'ye göre bu alanda böylesine büyük çapta bir araştırma ilk kez yapılıyor. Buluşun farklı etnik kökenlerden gelen insanların DNA'larının incelenmesiyle mümkün olduğunu anlatan Dr. Adhikari, "Saç dökülmesine ve saç rengine etki eden genler olduğunu biliyorduk. Fakat insanlarda aynı anda saçların ağırlamasına ve gücüne etki eden bu gen ilk defa tespit edildi'' dedi.

Saçlarımız neden beyazlıyor? 

Saçları besleyen ve onlara renk veren maddeler, saç kökünde oluÅŸur. Saça rengini veren maddeye melanosit denir. Saç kökünde melanosit üretimi devam ettikçe, saçlar olaÄŸan rengi ile uzamaya devam eder. Ancak yirmili yaÅŸlardan sonra saç köklerindeki melanosit üretimi de azalmaya baÅŸlar. Ãœretim yavaÅŸladıkça saç kökü yeni çıkan saçlara renk verememeye ve yeni saç telleri de beyaz çıkmaya baÅŸlar. 

Kaynak: Nature CommunicationsCNN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.