Sosyal Medya

Uzman Görüşü

"Az uyku obeziteye neden oluyor"

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ardıç, az uyuyanlarda obezite riskinin fazla olduğunu söyledi.



 Ardıç, KAÜ Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi ve Türk Uyku Tıbbı DerneÄŸi iÅŸbirliÄŸiyle fakültenin konferans salonunda düzenlenen, "Uyku Tıbbında Yenilikler Sempozyumu"nda yaptığı konuÅŸmada, görülen birçok hastalığın temelinde uyku bozukluÄŸunun bulunduÄŸunu belirtti.

Uyku bozukluluÄŸunun bazı kanser türlerine de yol açtığını ancak bunların henüz araÅŸtırma aÅŸamasında olduÄŸunu vurgulayan Ardıç, "Uyku hastalıklarına bakarak ya da çağın getirdiÄŸi az uyumaya baÄŸlı olarak insanlarda kanser geliÅŸme riskinin arttığını biliyoruz. Uyku saÄŸlığına önem verilmesi birçok hastalığın önüne geçebilir" diye konuÅŸtu.

Az uyuyanlar da obezite riskinin fazla olduÄŸuna dikkati çeken Ardıç, bu durumda açlık ve doygunluk hormonlarının dengesinin bozulduÄŸunu ifade etti.

Bu durumda bireylerin aç olduÄŸunu sanarak yemek yediÄŸini anlatan Prof. Dr. Ardıç, "Uykuyu düzeltirseniz birçok ÅŸey deÄŸiÅŸebilir. Ortalama 7-8 saat yeterlidir" ifadelerini kullandı.



 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.