Sosyal Medya

Güncel

'ABD için en kolay yol YPG’yi desteklemek'

Mesud Barzani’nin öncülüğünde PYD’ye karşı kurulan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden yetkililer ABD’ye gitti. Amerikalı siyasilere ve askeri yetkililere PYD’ye verilen desteği sordu. Konsey, YPG’nin güçlenmesinde Türkiye’yi de sorumluluğu olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.



Suriye’deki on bir Kürt partisinin 2012’de oluÅŸturduÄŸu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Siamend Hajo, ABD dönüşü Ankara’da Diplomasi Muhabirleri DerneÄŸi üyeleriyle bir araya geldi.

PYD’yi Suriye’de Kürtlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı bölgelerde tüm kontrolü eline almakla ve rejimle iÅŸbirliÄŸi yapmakla eleÅŸtiren Hajo, PYD’ye karşı çıkan yüzlerce Kürt’ün hapiste olduÄŸunu ve sistematik iÅŸkenceye maruz kaldığını iddia etti. PYD’ye muhalif olan Kürt partilerin üyelerinin de öldürüldüğünü ya da Suriye dışına kaçtığını söyledi.

"YPG’nin güçlenmesi Türkiye’nin suçu"

Hajo, 2011’de Suriye’de bulunan birçok Kürt partisi içinde PYD’nin çok güçlü olmadığını, ancak Türkiye’den gelen PKK’lılar sayesinde silahlı bir güç elde ettiÄŸi ve bu güçle diÄŸer tüm partileri saf dışı bıraktığını anlattı. Türkiye’nin en büyük hatasının ‘buna göz yummak ve diÄŸer Kürt partilerini desteklememek’ olduÄŸunu söyledi.

KonuÅŸmasında Barzani’nin görüşlerini de sık sık dile getiren Hajo, Suriye’deki savaÅŸtan önce önemini yitiren PKK’nın da ÅŸimdi hem politik hem ekonomik olarak güçlendiÄŸini belirtti. Bunun için ‘zamanında önlem almayan Ankara’yı suçladı:

“Eylül 2011’de PKK Suriye’ye militan gönderdi. (PYD'nin silahlı kanadı) YPG böyle oluÅŸturuldu. Türkiye çok uzun süre bu tehlikeyi görmezden geldi. Salih Müslim’le Türkiye’de görüştüler. YPG için silah geçiÅŸlerine göz yumdular. O zaman bu sorun deÄŸildi.

“Barzani o dönem PYD’nin bölge için bir tehlike olduÄŸunu biliyordu. YPG’nin bu kadar güçlenmesi Türkiye’nin suçu. PKK eskiden daÄŸlarda savaşırdı ÅŸimdi ÅŸehirdeler. Silahın ve paranın çoÄŸu Suriye’den geliyor. Suriye’de eÄŸitim alan PKK’lılar artık deneyim kazanarak Türkiye’ye dönüyor ve ÅŸehirde savaÅŸabiliyor. Suriye’de güçlendikçe ve dünyanın gözünde daha kabul edilebilir oldukça Türkiye’de de daha özgüvenle hareket edecekler.”

"Öcalan’a söyleriz YPG’yi durdurur görüşü vardı"

Hajo, 2013 başında Ankara’da Türk yetkililerle yaptığı bir görüşmeyi anlattı:

“ErdoÄŸan’ın siyasi danışmanlarından biriyle görüştüm. O dönem PKK’nın Suriye’de beÅŸ, altı bin savaşçısı vardı. Bunun bir tehlike olduÄŸunu anlattım. Ama danışman hiç endiÅŸeli görünmüyordu. Suriye içinde PYD’ye muhalif Kürt grupları desteklemenin Türkiye’nin de faydasına olacağını söyledim. Beni nazikçe dinledi ama bu fikirle ilgilenmiyordu. Bu danışmanın yine AKP’li olan tercümanına, görüşme sonrasında, ‘Türkiye PYD’ye karşı hiçbir ÅŸey yapmayacak ve PYD güçlenecek’ dedim. Bana katıldığını söyledi.

“O dönem Ankara’da ÅŸu görüş vardı: Abdullah Öcalan bizde. YPG’yi de bu sayede kontrol edebiliriz. Öcalan’a söyleriz YPG’yi durdurur. Bu görüş büyük bir hata oldu. Öcalan belli ki PKK ve YPG üzerindeki kontrolünü kaybetti. Bunun olacağını göremediler.”

"ABD için en kolay yol YPG’yi desteklemek"

Bir hafta önce ABD’ye giderek hem Pentagon’dan hem DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yetkililerle görüştüklerini anlatan Hajo, “En azından DışiÅŸleri Bakanlığı’nda birçok karar vericinin PKK ile PYD’nin aslında aynı ÅŸey olduÄŸunun farkında olmadıkları izlenimine kapıldık” dedi:

“Pentagon YPG’ye destek vermeyi istiyordu ve bunu kabul ettirmeyi baÅŸardı. Çünkü Türkiye ve diÄŸer ülkeler sahaya asker göndermek istemiyor. Özgür Suriye Ordusu gibi muhalif silahlı grupların da IŞİD’le savaÅŸmak için ‘rejimle de savaşırız’ ÅŸartı vardı. YPG’nin ise hiçbir ÅŸartı yok. ABD için en kolay yol bu.”

Amerikalı yetkililere ‘NATO partneriniz olan bir ülkeye tehdit olan bir grup var. Onları nasıl desteklersiniz?’ diye sorduklarını anlatan Hajo, “YPG IŞİD’le mücadele çok etkili. Zaten biz YPG’yi deÄŸil SDG’yi destekliyoruz” yanıtını aldıklarını anlattı.

Hajo, ABD’nin YPG’yi silahlandırmamak için ikna edilmesinin ÅŸart olduÄŸunu düşünüyor. IŞİD’le savaÅŸmaya alternatif olarak da peÅŸmergenin Suriye’ye gönderilmesini öneriyor.

ABD’ye bu öneriyi ilettiklerini ancak ABD için bunun çok karışık olduÄŸunu söyleyen Hajo, “Kolay yoldan ilerleyip YPG’yi destekliyorlar. Bir yandan da Irak’ta peÅŸmergeyi destekliyorlar. Bir noktada bu iki grup karşı karşıya gelecek” yorumunu yaptı.

"Avrupa ve ABD’de YPG karşıtı kampanyaya destek bulamadık"

Hajo ile birlikte ABD’ye giden Avrupa Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Eva Savelsberg de diplomasi muhabirlerinin sorularını yanıtladı. YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde 15 yaşından küçük çocukları zorla savaÅŸtırdığını anlattı. Bu konuda insan hakları temelli bir kampanya baÅŸlattıklarını ancak Avrupa ve ABD’de yetkililerin kampanyaya destek vermediklerini söyledi:

“Avrupa Parlamentosu’nda bu kampanyaya katılacak parlamenter bulmak çok zor oldu. ‘Türkiye’nin Kürtlere yönelik politikasından bahsedip, Türkiye’yi bunun için eleÅŸtirirken YPG’yi eleÅŸtiremeyiz’ dediler. ABD’de farklı bir yanıt aldık. Basitçe, ‘Her ÅŸeyden önce IŞİD’le savaÅŸmalıyız, bunun için de YPG ile iÅŸbirliÄŸi yapmalıyız’ dediler.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.